Президентът Румен Радев присъства на тържествена заря-проверка във Враца по

...
Президентът Румен Радев присъства на тържествена заря-проверка във Враца по
Коментари Харесай

Румен Радев: Вярвам, че мнозинството ще отхвърли конформизма и безличието

Президентът Румен Радев участва на тържествена заря-проверка във Враца по случай Деня на Христо Ботев и починалите за свободата и независимостта на България. Той поздрави присъстващите, а в словото си изрази вяра българите да не се поддават на конформизъм и да не одобряват свободата за даденост.

" Да се приказва за Ботев е мъчно, тъй като той е споделил всичко за нас. Дори и най-болезненото – че у нас свестните смятат за луди. И през днешния ден сме тук пред паметника на поета. Почитта рядко се показва безапелационно с думи, само че няма по-силен, по-вдъхновяващ знак на поклонение пред поколенията български герои от онази минута, в която ние притихваме в размисъл и примирение ", сподели Радев.

В словото си Радев сподели, че свободата не е традиция, а борба, позиция, отговорност, постоянно и всеотдайност.

" Героичните жертвени генерации извоюват свободата. Щастливите генерации я наследяват, слабите генерации я разпиляват. Ние, актуалните българи, имаме тежък дълг. Ние сме в дълг към тези безсребреници, които изгладуваха и изстрадаха фантазиите си за почтена и самостоятелна България. Онези немили-недраги, които гниеха в зандани, само че сгрявани от бляновете за свободата. В дълг сме и към себе си, тъй като и през днешния ден постоянно избираме пътя на емиграцията, без значение дали на открито или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България ", сподели в словото си президента.

" Нашето време няма да роди Ботев, той е исполин от друга ера. Вярвам обаче, че продължаваме да носим в себе си парченце от него и че болшинството от нас ще отхвърлят конформизма и безличието, че носим геройство и темперамент да въздигнем отечеството си там, където заслужава да бъде ", съобщи президентът.

" Това е и ден на живите. Той е нашата опция да преоткрием неспокойния национализъм и парещото възприятие за правдивост на Ботев – да продължим похода на достойните ", сподели Радев.

" Съвременното иго на апатията и скептицизма по този начин ни е стиснало за гърлото, че забравяме, че сме потомци на Ботев. Днес имаме задача – да научим децата си, че свободата не е даденост, а полезност, която би трябвало да се отстоява всеки ден ", съобщи от своя страна кметът на Враца Калин Каменов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР