Президентът Румен Радев подписа във вторник указа за разпускане на

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев подписа във вторник указа за разформироване на Народното събрание на 16 септември и за насрочване на парламентарни избори на 14 ноември, по едно и също време с първия тур на изборите за президент. Голямата част от досегашните министри остават в състава на новия длъжностен кабинет.
Сряда беше последният пленарен ден на 46-ото Народно заседание преди разпускането му от президента на 16 септември, четвъртък Фотограф: Юлия Лазарова
Д о Коледа Бюрото за отбрана на очевидци би трябвало да е извадено от контрола на основния прокурор и трансферирано в пълномощията на министъра на правораздаването. Това е резултатът от признатите в сряда законови промени, които станаха вероятни макар упоритата опозиция на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Промяната е знакова, тъй като лишава значителен властови запас на основния прокурор, употребен за проява на мощ и принуда.

Общо 934 души са били подслушвани по време на митингите от лятото на предходната година, открила краткотрайната комисия за изследване на обстоятелствата и събитията за полицейското принуждение и подслушването на протестиращи, политици и деятели в антиправителствените митинги. Това разгласи в сряда ръководителят на комисията Николай Хаджигенов ( " Изправи се БГ! Ние идваме! " ) в коридорите на Народното събрание. Комисията обаче не може да оповести имената на подслушваните, тъй като информацията е класифицирана.

Бившият шеф на незабавната болница " Пирогов " проф. Асен Балтов е уволнен дисциплинарно от новия шеф проф. Иван Поромански. Уволнението е осъществено в първия работен ден след връщането на Балтов на работа след отпуск по болест. Името на Балтов бе спрягано като възможен претендент на ГЕРБ за президент.

Свят
По време на първото публично посещаване на израелски министър председател в Египет от десетилетие Нафтали Бенет (вляво) разиска с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси вероятното възобновяване на израелско-палестинския кротичък развой. Източник: Reuters
Европейски Съюз възнамерява да отговори на предизвикването от Китай с повдигане на разноските за инфраструктура и с други планове, посредством които да се конкурира с възходящото икономическо и политическо въздействие, извоювано от Пекин с помощта на неговата самодейност " Един пояс, веднъж ". Това стана ясно от годишната тирада " За положението на съюза " на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в която бе показана новата тактика за съгласуваност, наречена Global Gateway (Световен портал).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР