Президентът Румен Радев определи като абсолютно несъстоятелни твърденията, че щом

...
Президентът Румен Радев определи като абсолютно несъстоятелни твърденията, че щом
Коментари Харесай

Румен Радев: Няма как да се търси македонско малцинство в България

Президентът Румен Радев дефинира като безусловно несъстоятелни изказванията, че щом България желае пълноправие на македонските българи, обезпечено в Конституцията, на собствен ред РСМ реципрочно може да изиска македонско малцинство в България. " Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са радикално разнообразни - българската Конституция планува протекция на самостоятелни права, до момента в който македонската Конституция се основава на отбраната на групови права на части от нации, тъй че няма по какъв начин това въобще да се случи ", разясни той.

Радев се надява държавното управление в Скопие да прояви мъдрост и политическа храброст за решение на главните въпроси, които действително ще отключат вратата за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз. Държавният глава счита, че от визитата на българския министър-председател в Скопие има доста положителни сигнали. Той акцентира, че всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите връзки, би трябвало да бъде подкрепяна. " Наред с всички старания за възстановяване на свързаността, вложения, стопанска система и съдействие, да не забравяме главните въпроси, които би трябвало да бъдат решени - вписването на македонските българи в Конституцията наедно с другите елементи от нации, прекратяването на езика на омразата и всевъзможни похищения върху българската история и просвета ", посочи президентът.

Румен Радев уточни, че преди започването на промени в българската Конституция е належащо да има консенсус, спор, публично съзряване за потребността от измененията и парламентарно болшинство.

Решението на ГЕРБ да изоставен пленарната зала по време на речта му Радев дефинира като бягство от истината. Припомняме, че те бойкотираха изявлението му, откакто чуха, че първият му мандат се е случил, когато " в обществото набъбна негодуванието от беззаконието и корупцията, на които мафиотското ръководство се крепеше ". " ГЕРБ попаднаха в клопката на едно изречение на президента Радев, в което той не ги загатва, само че те се разпознаха. Така че излязоха тези, които се припознаха. Всички тези, които останаха в залата, са съгласни, нямаше възражения и подвиквания ", разяснява пред БТВ пък вицепрезидентът Илияна Йотова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР