Президентът Румен Радев обяви, че консултациите за правителство с политическите

...
Президентът Румен Радев обяви, че консултациите за правителство с политическите
Коментари Харесай

Консултациите за кабинет ще са два дни, Кирил Петков е номинацията за премиер

Президентът Румен Радев разгласи, че консултациите за държавно управление с политическите сили в 47-мото Народно събрание стартират в понеделник. В Народното събрание през днешния ден станаха ясни и няколко незнайни към договарянията за държавно управление сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Кирил Петков ще е номинацията на Политическа партия за министър председател. Това удостовери самият той в коридорите на Народното събрание и изясни,че това е може би единственото правилно нещо в казаното и изписано по медиите през последните дни. Той повтори, че досега никакви други имена на министри не са били обсъждани, а единствено политики.

Имаме толкоз огромно подобие в политиките, че действително виждаме, че няма причина защо да имаме различия. Създаването на една коалиция наподобява напълно действително. Предложенията от всички политически партии са много градивни.

Затова и Петков се надява съдружното съглашение да бъде подписано напълно скоро. Срещите му с водачите на другите три договарящи партии били ежедневни, а документът, който би трябвало да бъде утвърден от четирите партии, е 180 страници.

То това е и да покажем новата посока - първо се споразумяваме за политики, подписваме и по-късно започваме да приказваме за имената. Защото имената би трябвало да са в резултат на политиките, а не противоположното. Ние имаме вяра,че една бъдеща коалиция ще бъде устойчива, в случай че всички партии в нея имат участници в това държавно управление, изясни Кирил Петков.

Кирил Петков не отговори дали сегашни служебни министри ще бъдат част от бъдещото държавно управление.

Следващата стъпка откакто свършим с контракта, всяка една от партиите ще предложи вероятни имена. Тогава ще ги обсъдим дружно и най-после уповавам се, моята вяра е идната седмица да имаме кабинет.

Спряганият за външен министър Даниел Лорер от Политическа партия не удостовери, че той ще оглави ведомството.

Знам, че е извънредно забавно, дано още малко самообладание и ще обявим всички кандидатури.

А за това до каква степен е вярна оповестената от Румен Гечев в ефира на Българска национална телевизия формула 8-4-3-2 за систематизиране на министерските кресла сред четирите партии, изясни:

Формулата е вярна единствено дотолкоз колкото това, че Политическа партия ще има доста повече министерства от останалите партии.

Все още се прецизират детайлите по съглашението, разгласи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Вчера се видяхме още веднъж с сътрудника Петков и сътрудника Василев след обяд, разговаряхме по някои от противоречивите въпроси, имаме спогодба до неделя да почистим всичко, в ход е подготовката на документално съдружно съглашение.

Нинова удостовери, че към момента не е решено коя от четирите партии с какъв брой министри ще взе участие в кабинета. Определи като слух тиражирана в медиите информация, че упорства да е вицепремиер.

Отказвам всеки ден да се изяснявам какво ще бъда и какво не.

Друго спрягано име за министерски пост - този на правораздаването, беше това на Христо Иванов. Пред Българска национална телевизия обаче, той отхвърли това.

Аз няма да бъда министър на правораздаването. Нека да приключим целия развой преди да вършим анонси.

Христо Иванов изясни,че досега от Демократична България са разговаряли по бъдещото съдружно съглашение само с Политическа партия.

На този стадий диалозите вървят добре,но има много работа още да се свърши преди въобще да стигнем до приключена идея за съдружно съглашение и идея по какъв начин да наподобява Министерски съвет.

Всичко зависи от бъдещия мандатоносител, а от Демократична България гледаме да са потребни, сподели още Иванов.

От " ИТН " също не се ангажираха със периоди.

Не мога да кажа какъв брой скоро е подписването, зависи от продължаващите към момента лидерски срещи. Смятам, че дадохме всичко, което имаме като експертиза от нашата парламентарна група и Има Такъв Народ и показахме експертизата, в онлайн предаванията, на която сме способни. Смятам че беше задоволително дейно.

В обръщението си от парламентарната естрада президентът акцентира, че съгласно него българската дипломация би трябвало да бъде в ръцете на експерти от кариерата, в което някои разчетоха знак какъв би трябвало да бъде бъдещият външен министър.

Пред медиите президентът разгласи, че привиква съвещания в понеделник. По-късно стана ясно, че те ще бъдат в понеделник и вторник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР