Президентът Румен Радев не беше много активен по отношение на

...
Президентът Румен Радев не беше много активен по отношение на
Коментари Харесай

Лозан Панов отрече да е кандидатът на ДБ за президент и отправи критика към Радев

Президентът Румен Радев не беше доста деен във връзка с правосъдната промяна, до момента в който не се оказа персонално обиден от " преторианската армия на Гешев ". Това напомни пред бТВ ръководителят на Върховния касаиционен съд (ВКС) Лозан Панов.

" Управляващите мислят за правосъдната система тогава, когато отидат в съпротива. Тогава на тях им би трябвало една самостоятелна правосъдна система. Не очаквайте, че ще посоча своя правоприемник, както го направи господин Цацаров за господин Гешев.

Тук обаче би трябвало да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си " Цумгейт "? Тогава имаше цялостни учредения да се търси отговорност на господин Цацаров като основен прокурор на Република България. Припомнете си, тогава той сподели: " Крамолите във Висшия правосъден съвет не са дневния ред на България ".

Всъщност години по-късно се оказа, че дневният ред на Висш съдебен съвет стана и дневен ред на страната с избора на основния прокурор. Ето за какво споделих и към този момент няколко пъти - нямам доверие в месиите, тъй като преди да вдигнеш пестник, не съм чул той да е имал някакво изказване, което да е ориентирано към господин Цацаров.

Ролята на президента не е да гледа в профил. Всъщност президентът изживя своя парламентарен катарзис тогава, когато преторианската армия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо - бяха се провели диспути за смяна на Конституцията, диспути за пълномощията на основния прокурор. Докъде стигнаха те? В сегашния миг нищо не се е трансформирало ".

Това сподели Панов. Той отхвърли слуховете, че ще бъде претендент за президент на " Демократична България ".

" С метода, по който се показвам, особеното мнение, което не отстъпвам, не съм уверен, че съм атрактивен за която и да е политическа групировка ", заяви Панов.

Панов съобщи, че няма да номинира никого за собствен правоприемник във Върховен касационен съд (неговият мандат изтича на 10 февруари, а на процедура през днешния ден започва процедурата за " правоприемник " на поста - б.р.),

" Няма да предлагам никого, тъй като считам, че със самата моя номинация това ще минира неговия избор, поради конфигурацията на Висшия правосъден съвет. Това обаче, което мисля и е значимо - да се видят кои ще бъдат претендентите. И когато се видят кои ще бъдат претендентите, нямайте никакво подозрение, че аз ще кажа своето мнение и ще изразя своето мнение ", каза Панов.

На въпрос дали би подкрепил кандидатурата на Георги Чолаков той отговори:

" Ако погледнете на уеб страницата на Върховен административен съд, ще видите, че той мъчно сега, в който се пенсионира, ще събере данни за своя стаж. Не бих подкрепил една такава кандидатура ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР