Президентът Румен Радев назначи новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Съставът

...
Президентът Румен Радев назначи новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Съставът
Коментари Харесай

Президентът назначи новата ЦИК

Президентът Румен Радев назначи новата Централна изборна комисия (ЦИК). Съставът ѝ е авансово декларираният от партиите, които влязоха във към този момент разпуснатия парламент.

За ръководител бе определена препоръчаната от " ИТН ". Първоначално от ГЕРБ упорстваха да получат председателското място и издигнаха за поста Красимир Ципов. Останалите партии разкритикуваха предлагането, само че. След това обаче партията на Бойко Борисов реши с аргумента, че това е готвен капан. Това наложи нови съвещания, на които " ИТН " в последна сметка предложи Нейкова.

До това президентът да назначава ЦИК се стигна след, които предизвикаха " ИТН " (ИТН), " Демократична България " (ДБ) и " Изправи се!Мутри вън " (ИСМВ). И трите обединения, както и Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, желаеха съставът на комисията да се подмени. Идеята процедурата да се реалокира от Народното събрание при президента беше на партията на Слави Трифонов, а повода – предварителните избори и неналичието на време Народното събрание да смени състава на комисията.

Въпреки че чуванията се организираха при Радев, още веднъж парламентарно показаните партии предлагаха претенденти, като остана и условието да се съблюдава съотношението сред обединенията. Отпадна обаче предходната опция партии с евродепутати да издигат членове на ЦИК. Така в последна сметка ГЕРБ получи 4 места, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия по три, " Демократична България " и Движение за права и свободи по две, а " Изправи се! Мутри вън " – едно.

С промените всяка от партиите получи опция да предложи зам.-председатели на комисията. Такива станаха Димитър Димитров (ГЕРБ), Емил Войнов (БСП), Росица Матева (ИСМВ) и Цветозар Томов (ДБ). От Има Такъв Народ няма зам.-председател, тъй като ръководителят е препоръчан от тази партия, а от Движение за права и свободи няма, тъй като групировката предложи секретар - Севинч Солакова, която и до момента заемаше този пост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР