Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на

...
Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на
Коментари Харесай

Президентът наложи вето на антикорупционния закон

Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за противопоставяне на корупцията. От прессъобщение от институцията излиза наяве, че президентът връща закона за ново обсъжданев Народното събрание. Радев оспорва антикорупционния закон в неговата целокупност.
Още преди да бъде признат президентът и ръководещите имаха значителните разногласия по новия антикорупционен закон. В последна сметка в пленараната зала беше признато новият орган да бъде избиран от Народното събрание. Той би трябвало да сплоти Комисията за лишаване на имуществото, комисията за спор на ползи, БОРКОР и дирекция в ДАНС, и има пълномощия да желае подслушване.
В претекстовете за ветото президентът Румен Радев се показва, че корупцията не може да се ограничи единствено до ограниченията, планувани в признатия закон.
„ Корупцията е отрицателно събитие с многостранни измерения. Чрез нейните проявни форми се овладяват съществени лостове на държавното ръководство в законодателната, изпълнителната и правосъдната власт от частни стопански ползи, които оказват съществено въздействие върху процесите на взимане на решения в своя изгода посредством противозаконни и постоянно скрити форми на напън или въздействие “, написа в претекстовете за връщането.
„ Тези ограничения, въпреки и нужни, не са задоволителни за ефикасното противопоставяне на корупцията, каквито са упованията на обществото “, се споделя още в позицията на президента.
Радев счита, че на процедура цялото управление на новия орган ще се избира от болшинството в Народното събрание и се основава заплаха депутатите да се месят в работата му.
„ Не може да има сполучливо противопоставяне на корупцията без присъединяване на гражданското общество, което включва и подаването на сигнали “, написа още в рецензиите на Радев.
В претекстовете за връщане се показва още значителното противоречие на закона с поставената в него цел – дейно противопоставяне на корупцията, както и отклонения от съществени начала на Конституцията и интернационалните контракти, по които България е страна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР