Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за

...
Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за
Коментари Харесай

Вето за отделянето на Сарафов от Гешев

Президентът Румен Радев наложи несъгласие на измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), признат от 49-ото Народно заседание на 2 юни 2023 година, оповестява пресцентърът на президента.

Оспорените разпореждания плануват обособяването на шефа на Националната следствена работа и следствените отдели, които в този момент са към прокуратурите, в независими органи.

В претекстовете си Радев твърди, че тези промени възвръщат състояние, което към този момент е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и транспарантно действие на досъдебното произвеждане по наказателни каузи.

Така без безапелационни причини Народното събрание в този момент ревизирало ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз, смята Радев.

В претекстовете за ветото на президента се акцентира също по този начин, че при приемането на оспорените разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт не е съобразено императивното условие на Конституцията законите да бъдат одобрявани от Народното събрание с две гласувания.

Не са спазени значими положения в Закона за правосъдната власт. Нарушени са и редица разпореждания от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, са другите претекстове.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР