Президентът Румен Радев излезе с изявление след заседанието на КСНС.

...
Президентът Румен Радев излезе с изявление след заседанието на КСНС.
Коментари Харесай

Румен Радев след КСНС: Армията страда от липса на въоръжение и оборудване, не е боеспособна

Президентът Румен Радев излезе с изказване след съвещанието на КСНС.

Армията страда от липса на въоръжение и съоръжение, сподели президентът.

Сегашните закони вършат сключването на покупко-продажби тромаво, а държавното управление би трябвало да предложи промени в законите, разгласи президентът Румен Радев.

Освен това държавното управление би трябвало да създаде и проект за превъоръжаване до 2032 година

Темпът на модернизацията на българската войска не подхожда на актуалните провокации. Проектите за рационализация на типовете въоръжени сили не се развиват уравновесено, уточни президентът след съвещанието, на което бяха разисквани рисковете и заканите за националната ни сигурност и положението на Въоръжените сили.

Сключените контракти са неглижирани, налице са нормативни уредби, които в допълнение попречват и забавят процеса по правосъдие и рационализация. Всичко това води до загуба на качества и несъблюдение на поети съюзни задължения, както и до възходящ риск за здравето и живота на военнослужещите, и постанова обезпечаване на нужните запаси за поддържане на наличната техника

„ Членовете на Съвета се сплотиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския район, нестихващите спорове в Близкия Изток и Азия, интернационалният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред основни предизвикателства”, уточни президентът.

В рамките на съвещанието е било обновено положението на въоръжението, подчертани са областите с софтуерно закъснение и дефекти. Темпът на рационализация на армията не съответсва на обстановката, установено е закъснение на доставянето на нов военен аероплан за въоръжените ни сили.

Радев подчертава и върху некомплекта на състава. Необходими са ефикасни ограничения за повишение на интереса към военната специалност и преустановяване на отрицателната наклонност за овакантяване на специалността.

Ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили. Изпълнителната власт да създаде обезпечена капиталова стратегия до 2032 година, съобразена с задачите на въоръжените сили на България.

Процесът за придобиване на нови качества и поддържане на високи софтуерни въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на съвещанието беше обновено на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и отбраната на териториалната целокупност на страната”, добави Радев.

Държавният глава уточни, че на съвещанието са обрисувани областите с избрани дефицити от качества и софтуерно закъснение в тяхното развиване, подбудени от „ незадоволително финансиране и ограничавания в нормативната уредба”.

„ Темпът на рационализация на българската войска не подхожда на актуалните провокации. Проектите за рационализация на типовете въоръжени сили не се развиват балансирано”, безапелационен е той.

Президентът регистрира, че страните от района заделят все по-голям запас за превъоръжаване с нови мостри техника и развиване на новаторски технологии с военни предопределения.

„ Процесът за придобиване на нови качества и поддържане на високи софтуерни въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на съвещанието беше обновено на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и отбраната на териториалната целокупност на страната”, добави Радев.

Държавният глава уточни още, че на съвещанието са обрисувани областите с избрани дефицити от качества и софтуерно закъснение в тяхното развиване, подбудени от „ незадоволително финансиране и ограничавания в нормативната уредба”.

„ Темпът на рационализация на Българската войска не подхожда на актуалните провокации. Проектите за рационализация на типовете въоръжени сили не се развиват балансирано”, безапелационен е Радев.

Членовете на КСНС са се обединили към 7 оферти, които президентът назова " значими за националната ни сигурност ".

" Първото - промени в нормативната уредба. Ускоряване на процедурите за рационализация и поддръжка на военната техника. Второто - превъзмогване на некомплекта от персонален състав. Кампании за повишение на престижа на специалността. Трето - Приоритизирана капиталова план-програма до 2032г. ", изброи президентът.

Министерски съвет да актуализира опцията за актуализация на признатия през 2017 година проект за рационализация на армията до 2024 година

Постигнат беше консенсус за нуждата от превъзмогване на дефицитите от качества и за развиване на актуален защитителен капацитет на Въоръжените сили на Република България в границите на Европейски Съюз и НАТО.

Членовете на съвета се сплотиха към мнението, че са нужни ефикасни ограничения за повишение на интереса към военната специалност и прекратяване на отрицателната наклонност за овакантяване на военнослужещи, заяви Радев.

" Постигнат беше консенсус за нуждата за превъзмогване на дефицитите от качества и развиване на актуален защитителен капацитет на Република България в границите на Европейски Съюз и НАТО. Членовете на КСНС се сплотиха към следните оферти към изпълнителната и законодателната власт:

????Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да разиска промени в нормативната уредба, позволяващи:
- ускорение на процедурите, свързани с модернизацията на Въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника;
- превъзмогване на некомплекта от персонален състав и издигане на престижа на военната професия;

???? Изпълнителната власт да създаде приоритизирана, ресурснообезпечена и съответстваща на трендовете в развиването на актуалните технологии „ Инвестиционна план-програма до 2032 година “, съобразена с задачите и проектите за развиване на Въоръжените сили на Република България до 2032 г.;

???? Министерски съвет да проучва опцията за актуализиране на признатия през 2017 година „ Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от брутния вътрешен артикул на Република България до 2024 година “ по този начин, че крайната цел да бъде реализирана още през 2023 година

???? Министерски съвет да обезпечи финансови запаси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника, с приоритет недопускане загуба на качества за надзор на въздушното и морско пространство на Република България.

???? Изпълнителната власт да предприеме дейности за превъзмогване на изоставането и ускорение на придобиването на нова техника по към този момент подписани контракти за рационализация на Военновъздушните и Военноморските сили, както и за пускане на плана за рационализация на Сухопътните войски.

???? Министерски съвет да оцени опцията за основаване на Целеви капиталов фонд за рационализация на Въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени в предишни години средства по капиталовите планове за рационализация, по този начин и средства от приходната част от бюджета на Министерството на защитата.

???? Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълновръстен член във фонда на НАТО за нововъведения и пълноценно потребление присъединяване в акселератора на нововъведения на НАТО, наименуван DIANA (NATO’s Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic).

Над 5 часа продължи съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР