Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит пред

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха почит пред
Коментари Харесай

Радев: Историята няма да ни прости, ако не превърнем идела за чиста и свята република в реалност

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха респект пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски в деня на 149-та годишнина от обесването му. Радев и Йотова сложиха венци на паметника на Левски в центъра на София, придружавани от кмета на София Йорданка Фандъкова.

" Днес сме още веднъж пред този монумент, с цел да почетем Апостола на свободата и стожера на националния ни дух. Един от най-мрачните интервали от нашата история роди личността, която съзря, че националната гражданска война не може да зависи от случайността, нито от външни обещания и зависимости. Че освободителното придвижване може да има триумф, единствено в случай че остане чисто национално " , сподели президентът.

Радев посочи още, че Апостола готвил народа освен за въоръжена битка, а за неговото нравствено израстване. " Защото свободата може да бъде притежание единствено на образован и духовно извисен народ ", уточни президентът.
 Йотова: За Левски същинската независимост и държавност бяха вероятни единствено като общо българско дело
Йотова: За Левски същинската независимост и държавност бяха вероятни единствено като общо българско дело

Вицепрезидентът взе участие във възпомение в Ловеч във връзка 149 години от обесването на Апостола

Не единствено следва да се смирим пред паметта на Левски, а да притежаваме смелост да следваме делата му, акцентира още той.

" Историята няма да елементарни, в случай че не се върнем към пътя на чистата и свята република, която той ни завеща. Ако като общество не повярваме, че всички зависи от задружните ни старания, на които не може да противостои нито една, даже най-силната буря. Че всички зависи от нашето твърдоглавие в националното дело и следването до дъно на националната воля. Събрал в себе си мощ и неприклонност, мощ и безрезервност, мъдрост и невиждана нравствена непорочност, Левски остава нашият честен съдник и знак вечен на вярата ни в личните ни сили, на българското достолепие и самостоятелност ", посочи още президентът.
 Депутатите уважиха Васил Левски
Депутатите уважиха Васил Левски

Не преставаме да се учудваме на неговия организаторски гений и жертвоготовност

Ето и цялото обръщение, което насочи във връзка 149 години от гибелта на Апостола на свободата президентът към българския народ:

Скъпи сънародници,

Делят ни 149 години от саможертвата на Апостола на свободата. На индивида, който отдаде живота си, с цел да завоюва цялостен народ.

Далеч преди нашето Освобождение, непокорни по дух и воля българи пробудиха съзнанието за личната ни държавност. Движението за новобългарска култура и битката за църковна самостоятелност преляха своя порив в общонародния блян за отменяне на османското робство и възкресяване на България.

Достоен наследник на своя народ, Васил Левски посвети себе си на Отечеството си и се придвижи в жертва за неговото избавление. Преминал през несгодите на четническия живот, разпускането на Първата и Втората български легии, Левски съзря, че освободителното ни придвижване може да има триумф единствено в случай че остане чисто национално дело. Че националната гражданска война не може да разчита на случайността, нито на външни обещания и зависимости.

Идеолог и уредник на Вътрешната революционна организация, Левски готвеше народа освен за въоръжена битка, само че и за неговото нравствено израстване. Защото свободата може да бъде притежание единствено на образован и духовно извисен народ, осъзнал силата и достолепията си. За да живеят всички в свободна България " под едни чисти и святи закони, както е обещано от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и прочие за всичките еднообразно ще е единствено в случай че припознаят законите равно с българинът ".

Левски не позволи нито безспорния си престиж в национално-освободителното придвижване, нито нечии искания, да се постановат и да си присвояват националното дело. Убеден демократ, Апостолът на свободата следваше, както и всички останали, вишегласието. И в случай че в никакъв случай не се е съмнявал, че пътят към свободата няма да е пай и ще изисква и воля, и жертви, той постоянно залагаше преди всичко себе си.

" Чисто националният човек се бори, до момента в който може..., в случай че не сполучи..., би трябвало да почине в националната си работа ", беше неговото верую. И следвайки тези правила до дъно прекрачи със гибелта си в безсмъртието.

Заветите на Левски и през днешния ден будят мозъците и стряскат съвестта на българите. И всяко потомство година след година мери себе си и стореното с моралния растеж на Апостола.

Затова нашата респект към Васил Левски изисква освен примирение пред гибелта му, само че и смелост да го следваме в делата му. Историята няма да елементарни, в случай че не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща. Ако като общество не повярваме, че " всичко се състои в нашите задружни сили и срещу тях не може упорствувам и най-силната буря. " Ако не упорстваме в националното дело и не следваме до дъно националната воля.

Събрал в себе си мощ и неотстъпчивост, безрезервност и мъдрост, жертвоготовност и невиждана нравствена непорочност, Левски остава нашия честен съдник и вечен знак на вярата в личните ни благоприятни условия, на българското достолепие и самостоятелност.

Поклон пред Апостола на свободата!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР