Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават в момента

...
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават в момента
Коментари Харесай

Радев с остри критики към правителството. Поиска нов модел на управление и обяви, че създава нов...

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дават сега доклада си за 2-годишнината им от стъпването в служба. Държавният глава бе много сериозен към протичащото се в страната.

``
реклама

" България се намира в сериозен миг от своето развиване. Преди една година заявих, че обществото ни би трябвало да отстои демокрацията. За страдание българската народна власт ускорено губи позиции. Свободата на словото е обект на гонене. Последните сериозни гласове в БГ ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в Народното събрание доближи сериозно ниско равнище. Все повече закони се разменят съществено с преходни наредби. Избягва се публичното разискване. Лобисткото закондателство измества безогледно публичния интерес. Липсата на бистрота, отчетност в управническите решения се разшири и като обсег и като размер на разпределяните обществени средства. Това ставаше с опипване на прага на толерантност.

След като обществото не реагира на 500 милиона за язорвири, тъй като да не се разпределят по същия метод 1,35 милиарда за магистала. След като през предходната година бе похарчев изкуствено образуван остатък от 1,7 милиарда без критерии, без бистрота, за какво да не стане това и с 2,7 милиарда. Защо да не прекрачим и рамката от 1,8 милиарда за изтребители. Докато се кълнем в Европа, разчитаме на еврофондове и чакаме да ни пуснат в Еврозоната, ние изхвърляме европейските участници в състезанието за нов аероплан. И държавното управление за европейско развиване на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически ", сподели Радев.

" Всички тези дейности ускоряват чувството за корупция за персонални интереси и зависимости. Ако към момента има съмнения дали властта ни доближава към Европа или ни тласка към Третия свят, то сигурно ни отдалечава даже от копенхагенските критеирии за приемане в Европейски Съюз. Топенето на нацията е реалност, освен това с трагични темпове. Бягството на младите не стопира, задълбочават се неравностите. По последни данни на Българска народна банка 2018 година е същинска злополука за задграничните вложения, а затварянето на предприятия е трайна наклонност. В тази сериозна обстановка обществото чака неотложни и незабавни избавителни ограничения за повишение на стандарта на живот и за излизане от демографската обърканост. Каквито и модерни икономичедски и данъчни модели да пригаламе, тази цел е обречена, в случай че не излъчим най-важното - радикална смяна на политическата среда и на стила на ръководство. Историята е посочила, че закърняването на представителната народна власт води до централизация на политическата власт в стеснен хайлайф, който трансформира тази власт в стопански облаги и ги влага в още повече власт. Така този хайлайф бетонира властта си и порочният кръг се затваря. От там и растящите беднотия и неравноправие, незадоволителния ритъм на развиване, настъплението против демокрацията, възприятието за неизбежност и обърканост, емиграцията и демографската злополука.

Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбвани, горист и олигархичен бизнес от почтенно предприемачество. Механизмите за надзор над властта би трябвало да бъдат разширени и освен да включват официална инспекция на имуществените заявления на политиците, само че и какви пари харчат, имат ли свързани и подставени лица. За прикрито придобиване на компании, активи, парцели и сметки у нас и в чужбина. За да върви обществото ни напред би трябвало да се възвърне доверието на жителите във властта. А това наложително минава през възмездието. Безкомпромисно наказателно гонене на корумпираните и грабителите. Апелирам комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество, прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и службите да навлязат и в усърдно отбягвания периметър на властта, в евентуални зависимости сред политици, притежатели на компании, които печелят крупни публични поръчки и сложени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи. А търсенето на правдивост може да излезе отвън рамките и механизмите на закона ", сподели още президентът.

" Управляващият хайлайф би трябвало да реши въпроса за ускореното политическо и обществено развиване на страната. Който желае да ръководи, би трябвало да предложи високо оброзавани и способени хора. Партиите би трябвало да се чистят от некомпетентни и корумпирани фрагменти. Ако нашето общество осъзнае своята мощ и отговорност, то може да се оправи с същинския проблем на България - корупцията и престъпността. Справим ли се, ще се подсигурява транспарантна обеществена и бизнес среда, в която и другите проблеми ще намерят своето решение ", разяснява още Радев.

Накрая той разкри забавна стъпка към развиването на страната, която счита да предприеме. " Формирам съвет за стратегическо развиване на България с присъединяване на интелектуалци и високо квалифицирани експерти. Той ще би трябвало да създаде и предложи други възможности на институционалния блокаж, на икономическия и абстрактен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде разгласен с декрет идните дни. Страната има потребност от нови хрумвания, от гения, труда и дързостта на всички българи у нас и зад граница. Предстоят ни избори, месеци на гражданско и идейно изпитание. Вярвам, че дружно ще изведем България по пътя на демокрацията и просперирета ", приключи той 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР