Президентът Румен Радев и държавният глава на Сърбия Александър Вучич

...
Президентът Румен Радев и държавният глава на Сърбия Александър Вучич
Коментари Харесай

Радев и Вучич откриват строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия

Президентът Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич ще вземат участие в откриването на профилираните строителни действия по създаване на междусистемната газова връзка „ България - Сърбия " (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

 

Откриването ще се състои на 1 февруари, сряда, от 12:00 часа. Преди това Румен Радев ще организира двустранна среща с Александър Вучич.

 

Сред участниците в церемонията ще бъдат министрите на енергетиката на двете страни Росен Христов и Дубравка Дедович, както и изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

 

Междусистемната газова връзка „ България-Сърбия " ще бъде с обща дължина към 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км са на българска територия. След построяването ѝ газовата връзка ще бъде с потенциал до 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток. Газопроводът е план от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

 

Българска телеграфна агенция напомня, че на 12 януари шефът на „ Сърбиягаз “ Душан Баятович сподели, че газовата връзка с България ще бъде приключена до началото на идващия отоплителен сезон.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР