Президентът Румен Радев е защитил пред Конституционния съд част от

...
Президентът Румен Радев е защитил пред Конституционния съд част от
Коментари Харесай

Радев защити Иван Гешев пред Конституционния съд

Президентът Румен Радев е защитил пред Конституционния съд част от настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев, който нападна измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, оповестяват от

Седмица преди да бъде уволнен Гешев нападна пред Конституционен съд измененията, част от които направиха допустимо отстраняването му. Той изиска да бъдат оповестени за противоконституционни измененията, свързани с въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор, с обжалването на прокурорските отводи да се образува дело, с опцията съдът да приключва каузи, в случай че сметне, че няма закононарушение, с смяната на болшинството във Висшия правосъден съвет, нужно за назначението и уволнението на основния прокурор, както и със стартирането отначало на към този момент извършени процедури по желание на нови членове на Висш съдебен съвет.

Конституционен съд позволи делото до разглеждане на 27 юни, откакто Гешев към този момент беше уволнен и по този начин не даде мотив делото да спре процедурата по махането му от поста.

По конституционното дело към този момент са постъпили редица мнения, се вижда от електронното деловодство на Конституционен съд. Едно от тях е на президента. Радев е склонен с Гешев единствено по един пункт - че заличаването на към този момент извършения избор за членове на Висшия правосъден съвет от професионалната квота и стартирането на нова процедура, нарушава Конституцията. Според президента това, че Народното събрание не избра в точния момент своите представители в съвета, не му дава право да дописва закона и да изземва функционалности от правосъдната власт, която към този момент е избрала своите представители. Радев твърди, че по този начин се нарушава независимостта на правосъдната власт, правилата на правовата страна и разделянето на управляващите.

Президентът обаче не вижда проблеми с измененията, въвели механизъм за следствие на основния прокурор. Президентът написа, че в този механизъм основният прокурор е " разположен не в качеството си на разположение, а в качеството си на притежател на държавна функционалност с изключително висока значителност " и това прави новата уредба оправдана и конституционно позволена.

По конституционното дело има и други мнения. От името на Камарата на следователите уволненият като зам. началник на националното разследване Ясен Тодоров, напълно поддържа Гешев. В негова изгода е и позицията на Националната следствена работа.

Асоциацията на прокурорите обаче не съгласна с Гешев по всички точки. Така да вземем за пример гилдийната организация не вижда проблем при въвеждането на правосъден надзор за прекратяването на някои следствия, нито в правото на съдът да приключи делото още в разпоредително съвещание, в случай че одобри, че няма закононарушение. Асоциацията обаче се опълчва на основаването на механизъм за следствие на основния прокурор, като съгласно нея се основава държавен орган с ексклузивен темперамент. Това е " прекомерно обезпокоително събитие в актуалното ни нормотворчество, издаващо изумително недоумение на конституционния принцип за самостоятелност и безпристрастност на съда и на прокурора при реализиране на обвинителната функционалност ", гласи още мнението. То подлага на критика и фактическото анулиране на избора на членове на Висш съдебен съвет.

Искането на Гешев е безпричинно. Това е изводът в позициите на държавното управление и Министерството на правораздаването. В напълно сбито мнение вътрешният министър Калин Стоянов обръща внимание, че измененията плануват следствията против основния прокурор да се организират от Министерство на вътрешните работи. Това са комплицирани каузи, а не са планувани специфични критерии за определянето им.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР