Президентът Румен Радев е поискал Конституционният съд да отмени законовите

...
Президентът Румен Радев е поискал Конституционният съд да отмени законовите
Коментари Харесай

Румен Радев опитва да спаси концесията на Лукойл в Росенец през КС

Президентът Румен Радев е изискал Конституционният съд да анулира законовите промени, с които Народното събрание форсира прекъсването на концесията на " Лукойл " върху пристанище " Росенец ".

Същото желание за офанзива пред Конституционен съд беше оповестил и Костадин Костадинов от " Възраждане " преди към 10 дни.

Радев нападна решението на Народното събрание, като се аргументира, че смяната " основава правна неустановеност " поради липса на конкретизиране за началния миг на едномесечния период за прекъсване на концесиите.

Вторият му мотив е за " опасенията за нарушение на правилото на политическия плурализъм, на който се основава политическият живот в България ", тъй като смяната беше призната на едно съвещание на Народното събрание, без да се допусне внасяне на други текстове сред двете четения.

По време на дебатите в пленарната зала избухна спор, откакто към този момент беше оповестено второ четене на законопроекта, а Цончо Ганев от " Възраждане " изиска да внесе оферти за ремонти. Стигна се до краткотрайно спиране на съвещанието, след което (ГЕРБ) разгласи, че Ганев няма право да предлага промени, тъй като не го е направил в период с подготвени текстове, а единствено е изчел " политическа декларация ".

" Налага се изводът, че не е съобразена практиката на Конституционния съд в Решение № 8 от 2010 година по к.д. № 2/2010 година, съгласно която „ Недопустимо е в случаите, когато при разискването на законопроектите на първо четене в непрекъснатите комисии или в пленарната зала народни представители заявят недвусмислено, че имат намерение да упражнят правото си да внесат оферти по обособени текстове за второто четене, да се пристъпва към второто гласоподаване в същото съвещание ", написа още в претекстовете на Румен Радев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР