Президентът Румен Радев е готов да дебатира бъдещи промени в

...
Президентът Румен Радев е готов да дебатира бъдещи промени в
Коментари Харесай

Президентът поиска дебат за реформа в прокуратурата

Президентът Румен Радев е подготвен да дебатира бъдещи промени в конституцията, засягащи прокуратурата. Това заяви държавният глава в края на срещата си с неправителствения бранш и съсловните организации на адвокати, които имат отношение към избора на нов основен прокурор.

Кръглата маса, която се състоя вчера по самодейност на Радев, имаше за цел да бъдат разисквани критериите и публичните настройки за избора на правоприемник на Сотир Цацаров. Повечето от участниците обаче показаха мнение, че значимостта на процедурата се преекспонира, а по-важната тематика са пороците в законодателството, които дават безконтролна власт в ръцете на основния прокурор. Такава теза разви ръководителят на Съюза на юристите Владислав Славов. Според него трябва да бъдат атакувани текстове в Закона за правосъдната власт, които неправилно са изтълкували конституцията и са основали огромни пълномощия на основния прокурор. " Тогава бихме стигнали до една институция, която независимо и без значение реализира активността си. Не може един човек да управлява цялата активност по наказателното гонене в една страна. Облечен е в прекомерно доста власт, без да е налице съображение за това в конституцията ", безапелационен е той. Славов даде образец с " гейтове ", при които данъчното закононарушение е фрапиращо, само че прокуратурата към момента ревизира.

Според ръководителя на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев точно огромната централизация на власт в основния прокурор прави избора основен. " Прокуратурата с нейните необятни функционалности би трябвало да бъде преосмислена. Често прокуратурите от типа на българската се назовават " куче надзирател ". Тя има функционалности във всички публични сфери. Все едно по Великден да следи цената на козунаците. Това не е смешно, тъй като е правилно ", означи той. Калпакчиев настоя още, когато се мери независимостта на даден кандидат за предстоящ основен прокурор, да се вземат поради позициите, които е заемал в конфликтни обстановки.

Владимир Николов от Асоциацията на прокурорите в България счита, че идващият началник на държавното обвиняване би трябвало да е от прокурорските среди. " Не защото досегашните основни прокурори не са създали всичко по силите си, а тъй като един кадър, който е осведомен със системата, със спецификите на системата и пулса на прокуратурата, би имал летящ старт ", аргументира се той и добави, че държавното обвиняване е " щит и меч ", които работят еднообразно за всеки. 

Президентът беше безапелационен, че Висш съдебен съвет ще носи цялата отговорност за избора на нов основен прокурор. " Да стане по този начин, че президентът еднолично да избира основния прокурор, тогава аз ще изляза и ще кажа това е индивидът, само че отговорност на други аз няма да нося. Аз мога да ги спра един път. Но тук беше издигнат въпросът за груповата безнаказаност. Тя не е единствено заболяване на правосъдната система. Тя е общонационална болест. Нейната удобна среда е най-много в Народното събрание. България би трябвало да върви към вдишване на повече еднолична отговорност. Този, който има упоритостта да ръководи, да управлява процесите във всяка една област, трябва да е подготвен да носи персонална отговорност и би трябвало законите по този начин да се трансформират, че да е ясна тази персонална отговорност ", безапелационен е Румен Радев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР