Президентът Румен Радев днес изненадващо призова правителството да изпрати бронежилетки

...
Президентът Румен Радев днес изненадващо призова правителството да изпрати бронежилетки
Коментари Харесай

Президентът допусна каски и бронежилетки за цивилното население в Украйна

Президентът Румен Радев през днешния ден изненадващо прикани държавното управление да изпрати бронежилетки и каски в Украйна, само че те да се употребяват от цивилното население. Той направи изказването след среща с гостуващия му сътрудник от Полша Анджей Дуда. Досега таман президентът беше един от най-твърдите съперници на изпращането на каквато и да е военна поддръжка за Украйна, а поради същата позиция на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която е част от ръководещата коалиция, държавното управление на Кирил Петков разгласи, че няма да праща никаква военна помощ за Украйна, освен смъртоносни оръжия, само че и отбранителни произведения - бронежилетки, каски и други.

Българският президент също по този начин се е договорил с Дуда полски специалисти да дойдат в България и да ревизират дали Варшава не може да поддържа нашите руски изтребители МиГ-29.
Нова концепция - водопровод за гориво по източния фланг на НАТО
Румен Радев заяви още една нова самодейност - България и Полша ще предложат на срещата на върха в НАТО тази седмица построяването на тръбопроводи за гориво, които минават през целия източен фланг на НАТО. Според Радев този план може да се финансира благодарение на военния блок. Той изясни още, че работи с сътрудниците си от Румъния и Гърция за възстановяване на тръбопроводите за гориво от гръцките пристанища през България към Румъния. България е една от най-зависимите страни в Европейски Съюз от доставките на нефт и природен газ от Русия.

" В Украйна от съвсем месец съветската експанзия се развива в цялостен мащаб, макар че не се развива по метода, предстоящ от Путин. Трябва да се освободим от превъзходството на Русия при доставките на петрол и газ ", сподели и полският президент Дуда. Радев на собствен ред добави, че " съветската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност ", заемайки на процедура също по-ясна позиция във връзка с войната.
Реклама
" И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за подсилване на източния фланг на Алианса. За основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите. И образуването на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания ", сподели също Радев.

Думите му, в това число апелът за даване на каски и бронежилетки за цивилното население в Украйна, може да се поясняват като основна смяна от досегашната му позиция.

" Моят апел към Министерството на защитата, към държавното управление на Република България е за неотложни ограничения, срочни, тъй че да е ясно ще можем ли да поддържаме МиГ-29 в Руската федерация. Ако това не е допустимо, можем ли да го създадем с друга съюзна страна ", сподели единствено преди седмица Радев в Букурещ, на взаимен брифинг с румънския президент Клаус Йоханис.

Самият факт, че България приказва за опция за продължение на контракт за поддръжката на бойните си самолети в Русия, провокира остри реакции. Още повече, че Радев сподели това съвсем незабавно откакто Европейската комисия разгласи следващия пакет от наказания против Русия, включващи " Пълна възбрана на всевъзможни транзакции с основни съветски държавни дружество във военно-промишления комплекс на Кремъл ", към който без подозрение принадлежат и предприятията, извършващи ремонта на изтребителите.
Реклама
Друга теза на президента, която също провокира голям брой отрицателни мнения, е че в случай че държавното управление даде желаната от Украйна военна помощ, това ще значи " директно замесване на България във войната ". Освен, че това не е правилно, защото 26 страни публично предоставиха военна поддръжка за защитата на украинската войска против нашествието на Русия, двете позиции на Радев влязоха във забележима колизия във връзка с въвличането в спора.

" Да даваме бронежилетки и каски на Украйна ни прави част от войната, а да даваме 300 млн. на Путин не ни прави част от войната, по този начин ли? Хайде да сме малко по-сериозни ", разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Фактът също по този начин, че от членовете на НАТО единствено Унгария и България отхвърлиха военна поддръжка на Киев няма по какъв начин да не се отрази на престижа на България в интернационалната общественост, която в този миг е рядко единна във връзка с войната на Русия в Украйна.
Помощ от Полша за МиГ-29
Двамата президенти са разискали опциите за поддръжката на българските изтребители МиГ-29 в полските военно-ремонтни фабрики. Радев повтори още един път, че ресурсът на моторите на българските изтребители ще се изчерпи до края на годината и че няма по какъв начин да бъдат обслужвани в Русия, Беларус и Украйна сега. Полша от своя страна разполага с ескадрила МиГ-29, осъвременени по стандартите на НАТО, както и два военни завода, които са профилирани в поддръжката им.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Политика 1 Политика 2 Медиа и реклама 3 Войната в Украйна Реклама
България към този момент един път е ремонтирала мотори на своите изтребители в Полша по време на военния министър Николай Ненчев, само че планът не бе доразвит до стратегия за цялостно логистично обслужване на българските бойни самолети. Също по този начин прокуратурата се опита да преследва Ненчев поради ремонта на МиГ-29 в Полша, само че в последна сметка някогашният боен министър бе оневинен от съда.

Темата със ориста на българските изтребители МиГ-29 стана централна за българския политически живот от началото на съветската инвазия в Украйна. На процедура това са единствените изтребители, с които страната ни може да извършва независимо защитата на въздушното ни пространство или така наречен ер полисинг. Това беше и главната причина държавно управление ни да откаже да се включи в възможната скица за даване на остарели руски изтребители за потребностите на украинската войска, която се затруднява да отбрани своето небе.
Два съществени казуса с МиГ-29Проблемите с българските МиГ-29 сега са главно два - нямат натовски системи за опознаване " свой-чужд ", които да ги пазят от другарски огън в действителни бойни дейности, както и на процедура досега се поддържаха съвсем напълно в Русия и след налагането на глобите против Москва в областта на отбранителната промишленост, това към този момент няма по какъв начин да се случва. Алтернативни дестинации за обслужване и ремонт бяха Беларус и Украйна, само че сега първата също е под ударите на европейските наказания, защото е съветски плацдарм за нахлуване, а втората е под интензивни съветски бомбардировки. Така единствената възможна дестинация за ремонт и обслужване остава Полша с нейните два военно-ремонтни завода WZL-2 и WZL-4. Големият въпрос е до каква степен те ще могат да правят всичко това оттук насетне, защото по неофициална информация за разчитали за доставка на някои аварийни елементи и даже за някои действия на Украйна.Положителен миг в актуалната обстановка е, че войната в Украйна ще принуди българските Военновъздушни сили най-сетне на пресечен съвсем наркотичната си взаимозависимост от военно-техническото съдействие с Русия. Ако схемата за ремонт и поддържане на МиГ-29 в Полша се окаже жизнеспособна, българските изтребители освен може да могат да се употребяват до края на виталния им цикъл през 2030 година (когато съгласно Радев новите F-16 най-рано ще могат да застъпят цялостно оперативно дежурство), само че и най-сетне да бъдат осъвременени и снабдени с натовски системи за опознаване " свой-чужд ". Последното е съществена спънка бойните ни самолети да напущат въздушното пространство на България и да се употребяват в взаимни съюзнически интервенции по сходство на полските МиГ-ове.Евентуалното поддържане на МиГ-29 в Полша може да реши казуса на Радев със задаващата се междина от най-малко 2-3 години в бойната подготвеност на българските Военновъздушни сили, ако не се откри опция за ремонт и се стигне до приземяване на всичките ни изтребители. Това би бил доста гласовит политически пестник по сегашния президент, който на процедура първоначално построи съвсем цялата си политическа кариера върху идеята за спасяването на бойната ни авиация. Ако страната ни бъде принудена да премине съвсем напълно към съюзнически ер полисинг, имиджът на Радев като героичен генерал-патриот, който слага националните ползи над съдружните, най-вероятно внезапно ще се срине. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР