Президентът Росен Плевнелиев поздрави в Баку президента Илхам Алиев за

...
Президентът Росен Плевнелиев поздрави в Баку президента Илхам Алиев за
Коментари Харесай

Плевнелиев поздрави Азербайджан за победата във войната срещу Армения

Президентът Росен Плевнелиев поздрави в Баку президента Илхам Алиев за военната победа на Азербайджан в Нагорни Карабах и подлага на критика арменците и Европейския съюз, оповестява Дневник. Част от думите му прозвучаха и като поддръжка за споразумяване със мощ и на разногласия на Балканите.

Местната новинарска организация " Тренд " цитира думите му, че изпитва горделивост от това, че Алиев и азербайджанският народ отстранили тази неправда и съумели да решат нескончаем спор на основата на интернационалните закони и резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Азербайджанската войска работи доста оперативно и почтено се оправи със задачата си ", добавя Плевнелиев.

Според него президентът на страната разрешил проточилия се спор и възстановил справедливостта, което години наред се оказало непостижимо на доста международни водачи.

" Поздравяваме Азербайджан. В света има доста замразени спорове. Разрешавайки този нескончаем спор на своя територя, Азербайджан извърши доста значима работа от световна позиция, давайки добър образец за всички ", продължава Плевнелиев.

Преди година арменските сили в Нагорни Карабах бяха разгромени благодарение на военното предимство и купени от Турция атакуващи дронове, като съгласно Армения починалите са най-малко 3400 души (според Баку - 7000). Поражението преди година дестабилизира Армения и до през днешния ден тя е в тежка политическа рецесия.

Според Плвнелиев с военната интервенция Азербайджан основал основите за бъдещото спокойно споразумене с Армения.

" Рано или късно то би трябвало да бъде реализирано и призоваваме Армения да си сътрудничи с Азербайджан. Решението на спора сътвори нови благоприятни условия за развиване на региона. Видяхме разрушенията в Карабах, не е останала една оживяла къща. Това, че арменците изцяло са разрушили джамии, културно завещание, домове, не се вписва в границите на справедливостта. Затова пък в този момент Азербайджан модернизира тези територии, строи нови пътища, създава строителни проекти за градовете. Ще забележим нови градове. Трудните дни за Карабах са в предишното. Сега към този момент Карабах го чака рационализация, развиване и мир ", споделя Плевнелиев, повтаряйки думи на президента Алиев от конгрес в Баку.

Позицията в поддръжка на Алиев е известна от предходната година, когато той също пред " Тренд " застана на страната на Азербайджан и назова дейностите на Армения провокация.

Сега Плевнелиев прибавя за haqqin.az, че потърпевши от фракционизъм и замразени спорове " балканските страни с наслада посрещнаха успеха на Азербайджан над Армения " и подлага на критика Европейски Съюз, че поддържаще неутралитет в 30-годишния спор за Нагорни Карабах и в този момент бил безразличен към възобновяване на освободените региони.

Българите се зарадваха от уреждането на най-малко един от замразените спорове в постсъветското пространство и това е положително начало, споделил Плевнелиев.

" Като президент на България подлагах на критика тази позиция на Европейски Съюз, която смятах за нездравословна. Исках Европейски Съюз да съобщи, че Армения е направила неправда и след 30 години Азербайджан я изкорени. До началото на Втората карабахска война от самото начало призовавах интернационалните организации и в частност Организация на обединените нации да проявят воля и да подхващат твърди ограничения към Армения. Беше неприемливо страна член на Организация на обединените нации толкоз жестоко на подценява интернационалното право ", цитира думите му изданието.

Според него когато Азербайджан оправи инфраструктурата в региона, " европейските служители най-сетне ще схванат, че Баку избавя престижа на интернационалното право ".

Позицията на Европейски Съюз постоянно е била спорът да се уреди по дипломатически път посредством така наречен Минска група на ОССЕ и осъди използването на военна мощ. След края на 44-дневната война в Нагорни Карабах преди година Жозеп Борел, ръководителят на външните връзки на Европейски Съюз, съобщи, че Азербайджан, Армения, Турция и Русия са довели спора до формата, който следим в Сирия и Либия - външни сили с ползи в региона поддържат локални участници за конфликт с доста жертви и опустошения, след което провеждат уреждането му в полза на своето трайно наличие.

Плевнелиев членува в локалния Международен център " Низами Ганджеви ", кръстен на персийски стихотворец, мъдрец и публичен модернизатор от XII век. Той се показва като неправителствена организация, само че е основан през 2011 година с декрет на президента Алиев и съществува с негова поддръжка. Целта на центъра е проучване и показване наследството на Низами, само че в действителност в него членуват десетки някогашни президенти, министър председатели и водачи. Центърът е уредник на Глобалния конгрес в Баку, чието осмо издание на тематика " Светът след COVID-19 " се организира тези дни в азербайджанската столица.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР