Президентът Радев започна яваш-яваш консултации с политическите сили за съставяне

...
Президентът Радев започна яваш-яваш консултации с политическите сили за съставяне
Коментари Харесай

Редовно правителство? Забравете! Нови избори през март 2023...

Президентът Радев стартира лека-полека съвещания с политическите сили за сформиране на управническа формула, само че истината е една - никой не мисли и не желае да сформира държавно управление - обратно на това, което приказват партийните водачи.

Въпросът е да се изтика зимата и в първите седмици на март още веднъж да се надигнем пред следващите, пети за последните две години, предварителни парламентарни избори.

 

БЕЗРЕЗУЛТАТНИ КОНСУЛТАЦИИ

Затова договарянията за държавно управление може да се проточат до след Нова година, трансформирайки ги в най-протяжните и безрезултатни съвещания за кабинет. Депутати напомнят, че договарянията за сформиране на Тройната коалиция са се водили близо 2 месеца, тъй че днешната обстановка няма да е казус.

Ако върви с темпото, с което стартира - всяка седмица, а не всеки ден, да кани парламенарните сили на " Дондуков " 2, едвам след месец Радев може да пристъпи към същинския парламентарен развой - връчването на мандатите. Като, дано да е ясно - откакто приключат консултациите, президентът няма период, в който да даде първия мандат за сформиране на държавно управление на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Това, което може да промени желанието на президента Радев за мудни договаряния, са импортираните от Българска социалистическа партия промени в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина. Със сигурност концепцията да се гласоподава и с бюлетина ще срещне поддръжката Българска социалистическа партия, ГЕРБ и Движение за права и свободи, а това не се харесва на президента Радев и той може да забърза договарянията,  с цел да не се върне бюлетината " на бял кон ".  

Досега на " Дондуков " 2 по реда си минаха хората на Борисов, в понеделник - ще са водачите на " Продължаваме промяната ". За срещи със идващите парламентарни партии не са посочени дати. И в Конституцията не е избран период.

 

БЕЗ НОВ БЮДЖЕТ

Докато се организират обаче консултациите за кабинет, националните избраници имат няколко незабавни задания - да одобряват законите по Плана за възобновяване и резистентност, от които зависи през идната година България да получи над 1,4 милиарда лв. против направени реформи; да гласоподават Закона за продължение на действието на Бюджет-2022 г до март 2023; и да внесат промени в Избирателния кодекс за връщането на хартиената бюлетина.

Решението на служебния кабинет да не внася нов бюджет, а Закон за удължение действието на остарелия, е най-очевадният знак, че този парламент няма да излъчи постоянно държавно управление. Фактът, че това решение идва от средите на президенството е индикативен - колкото и да не му се желае на Радев, ще му се наложи да ръководи през зимата с всичките негативи от това.

Източници, близки до президента, настояват, че той няма интерес да бави процедурата по връчване на мандати, само че Радев вижда безизходицата.

 

ПАК ЯЛОВ ПАРЛАМЕНТ - ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ ИМА, СЪГЛАСИЕ НЯМА

И ГЕРБ, и „ Продължаваме промяната “ оповестиха, че биха образували кабинет на малцинството като избавителен вид, само че на този стадий възможностите да се сформира болшинство за държавно управление с първия или с втория мандат са съвсем нулеви. Въпреки че в този парламент има заявено евроатлантическо болшинство, в което влизат ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и Движение за права и свободи - за всички е ясно, че това е бутафория. Смокинов лист, зад който да се скрие яловата същина и на този парламент.

Евроатлантизъм има, само че единодушие няма. България не се избавя, а затъва. Липсва същинско водачество. Партийните вождове са водени от тънки бакалски сметки - партийни и персонални, в които националният интерес е на последно място. 

Целият спор в Народното събрание, гневната борба, от време на време безсмислена, не носи излъчването, че този депутатски състав може да проработи взаимно. Има формули, които споделят, че може да има държавно управление, само че видно е, че ще се печели време за приемане на неотложности и новите избори отново чукат.

Проблемът на ГЕРБ е, че Борисов желае непременно да ръководи дружно Демократична България, с цел да си закачи на рефера легитимация за евроатлантизъм и да си обезпечи медиен и обществен комфорт - никой да не му скача под прозорците и да му крещи: " Оставка ". Само, че удря на камък. И Христо Иванов, и Атанас Ананасов са наясно, че в случай че създадат това, даже и в името на евроатлантизма, на идващите избори ще бъдат издухани от електората си.
Подадената ръка на ГЕРБ и към останалите евроатлантици в 48-ото Народно заседание към този момент е увиснала. В ГЕРБ признават обществено: Никой не желае да беседва с нас. И това е сериозен проблем. Дори и да предложат експертен кабинет, надали ще получат поддръжката, за която мечтаят от „ Продължаваме промяната “ и Демократична България. В същото време ГЕРБ бягат под паника от „ Възраждане “, от Българска социалистическа партия или от Движение за права и свободи, тъй като това оказва въздействие върху " имиджа на партията “. Така от този обаян кръг няма излизане.

 

И " ПРОМЯНАТА " - ТОКСИЧНИ

" Продължаваме промяната " също ще схванат, че са токсични, когато мандатът спре пред тях. С Българска социалистическа партия се скараха, с Демократична България се гледат отдолу под вежди. Петков и Василев, където минат, сеят кавги. Капсулирали са се в някаква лична Кула на правдата, в която място за други няма.  Покрай тях и останалите партии в Народното събрание по този начин са се изпокарали, че няма по какъв начин да седнат на една маса за бюджета, камо ли за сформиране на държавно управление.

Обсебени от ненавист водачите са влезнали в личния си капан - всяка партия се легитимира с отбиване от другите.

Посочването на врага се превраща в политическа легитимация.

Безмислено е да приказва за мандат на Българска социалистическа партия, Демократична България, на " Възраждане " или на " Български напредък ". На която и от тези партии Радев да връчи третия ключ за държавно управление - той отново ще засече и врата към него няма да бъде отворена. Всички разновидности за сформиране на кабинет следват „ нишката на Ариадна “ и вървят по онази траектория, която не допуска шансове за триумф.

 

ПОЗА " ПАРТЕР " ДО " МАЛЪК СЕЧКО "

Ако слушате политиците, ще разберете какъв брой са внимателни в изявленията, по какъв начин увъртат и не желаят да признаят обществено, че вървим към най-вероятния и най-лошия вид - избори. Заради страха от гласоподавателя. Заради сопите, които стоят зад вратата.

Но този боязън не ги води към единодушие, а към още по-голямо озлобление и овълчване. Именно поради комплицираната икономическа конюнктура политическите водачи пресмятат деликатно каква цена биха платили, в случай че са във властта и се постанова да взимат тежки решения. Затова ще продпочетат да застанат в поза " сутерен " и да изчакат да минат Коледните и Новогодишните празници. Пък след това - каквото реши " дребен Сечко ".

Така най-вероятните дати за нови избори се обрисуват преди да е пукнала пролетта - 5, 12 или 19 март 2023 година.
Но дали с тях ще пристигна разсъдъкът?

Дали ще настъпи помиряване?

Дали крясъците и експанзията ще са по-малко?
Би било хубаво.
Но надали!

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР