Президентът представи амбициозни цели, но тепърва трябва да ги постигне

...
Президентът представи амбициозни цели, но тепърва трябва да ги постигне
Коментари Харесай

Тръмп обеща разходи за отбрана без ограничения

Президентът показа амбициозни цели, само че занапред би трябвало да ги реализира с Конгреса и администраията.

Още по тематиката
Русия упрекна Съединени американски щати, че новата им тактика за национална сигурност има " имперски темперамент "
от Дневник,19 дек 2017
Тръмп разгласи Русия и Китай за противници в нова тактика за национална сигурност
от Дневник,18 дек 2017 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи в понеделник, че ще анулира ограничаването, наложено през 2011 година върху растежа на разноските за защита, с цел да може американската войска да продължи да бъде най-силната в света и да осъществя правилото " мир посредством мощ ".

Това стана при представянето на новата тактика за национална сигурност, обявяваща Русия и Китай за противници, а страни като Иран и Северна Корея - за опасност.

Още в предлагането си от март за нов бюджет президентът изиска нарастване на средствата за Пентагона с 52 милиарда $, до момента в който за редица други ведомства, в това число за Държавния департамент, се възнамеряваха обилни съкращения. Тръмп изиска 639 милиарда $, в случай, че последният бюджет за защита на президента Барак Обама бе за 587 милиарда $.

След като Конгресът усили сумата, преди седмица Тръмп подписа защитителен бюджет от 700 милиарда $. Но за реализирането му има спънка - премахването на " тавана ", който съгласно правилото от 2011г. дефинира, че за 2018г. Пентагонът не би трябвало да получи повече от 549 милиарда $. " Свършете си работата ", обърна се президентът към конгресмени и сенатори при подписването на бюджета.

Икономика и търговия

Друг основен миг от новата тактика е отпадането на климатичните промени като опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Този фактор бе включен по времето на Обама, до момента в който в новия документ се приказва само за " значимостта да играем водеща роля по въпросите на околната среда " и то в секцията, отдадена на " енергийното доминиране ". Тя включва ограничения като улеснение на достъпа до американски запаси и изкопаеми горива като " въглища, природен газ, нефт ".

Подобен метод на Белия дом би трябвало да облекчи бизнеса от регулации и разноски за отбрана на околната среда. Мерки и политики, засягащи измененията в климата, към този момент няма да бъдат прюк освързвани с националната сигурност.

Третият акцент в тактиката, имащ стопански и финансови измерения, е продължаването на тезата, дефинирана преди няколко президентски администрации, че положението на стопанската система е въпрос на национална сигурност. В случая с Тръмп фокусът е върху това, че икономическата сигурност на Съединени американски щати е мощно подвластна от връзките с други страни и присъединяване в интернационалните съглашения и процеса на глобализация.

Както в текста, по този начин и при представянето му президентат акцентира комерсиалните несъответствия, основани през последните години. Стратегията съдържа предизвестие за " икономическа експанзия " от страни като Китай, в това число що се отнася до отбрана на правата върху интелектуална благосъстоятелност.В документа не се загатват категорично ответни ограничения като наказателни мита, само че се споделя, че Съединени американски щати ще работят за това търговията да е " обективна и реципрочна ". " Съединени американски щати няма повече да си затварят очите през нарушавания, измами или икономическа експанзия ", написа в текста. В него 38 пъти се среща името на Китай, следван от 25 пъти това на Русия и по 17-16 пъти се приказва за Иран и Северна Корея.

" Реализъм, учреден на правила "

В известието на Белия дом, публикувана малко след речна на президента, се изброяват " четири витално значими национални интереса, които са проведени като четири стълба на тактиката:
- отбрана на родината, на американците и американския метод на живот
- подкрепяне на американския разцвет
- отбрана на мира посредством мощ
- разширение на американското въздействие.
" Тази тактика за национална сигурност и четирите ѝ тематики се управляват от натурализъм, учреден на правила. Стратегията е реалистична поради това, че не си прави илюзии за световната конкуренция: тя признава централната роля на силата в международните връзки, удостоверява, че суверенните страни са най-хубавата вяра за един кротичък свят и ясно дефинира националните ни ползи. "
Говорейки за " нова ера на конкурренция ", Доналд Тръмп сподели: " Америка се завръща в играта и ще я завоюва ", само че по този начин, както би трябвало да работи всяко американско държавно управление - за ползите преди всичко на гласоподавателите си, добави той и повтори девиза си " Да създадем Америка още веднъж велика ". Не желаеме да постановяваме метода си живот на никого, само че ще браним полезностите си дружно със съдружници, които ги споделят и почитат жителите и съседите си ".

Как реагира Пекин
Сътрудничеството сред Китай и Съединени американски щати ще докара до обстановка, от която печелят и двете страни. От борбата ще изгубят и Пекин, и Вашингтон. Това е първата реакция на китайското външно министерство на новата тактика за национална сигурност на Съединени американски щати, в която страната е оповестена (редом с Русия) за " ревизионистична мощ ", опитваща се да промени международния ред.
Надяваме се Съединени американски щати да се разделят с мисленето, че може да има единствено една печеливша страна в интернационалните връзки и да стартират да търсят общ терен, до момента в който в това време почитат разликите на другите, се споделя в позицията, оповестена от посолството във Вашингтон. " Съединени американски щати би трябвало да се приспособяват и да одобряват, че Китай се развива ", добавя текстът. Не е изненадващо, че имаме разлики, само че би трябвало да намерим градивен път за оправянето с това, просто Съединени американски щати тнрябва да спрат предумишлено да показват в изкривена форма стратегическите планове на Китай, разяснява по-късно представител на външното министерство в Пекин.
Ши Инхон, началник на Центъра за американски проучвания в пекинския университет " Ренмин ", разяснява през Reuters, че в понеделник Доналд Тръмп е повторил досегашната си линия и не е отправил опасност за съответни дейности. " Откакто влезе в Белия дом, позицията на китайското държавно управление към Тръмп постоянно е " Не го гледайте какво споделя, а какво прави. Такаче в Китай няма да извърнат изключително внимание на острите думи в тактиката ", изяснява той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР