Президентът пита невежи или безотговорни са членовете на правителството за

...
Президентът пита невежи или безотговорни са членовете на правителството за
Коментари Харесай

Военни експерти с отговори пред “Труд” на въпросите на Румен Радев за сигурността: България няма защита за небето

Президентът пита невежи или безотговорни са членовете на държавното управление за военна помощ към Украйна
2023-а година няма да имаме летящи изтребители

Радарна “дупка” от 80 км сред Русе и Балчик

Българското Черноморие, а и цялата ни страна сега нямат надеждно противовъздушно и противоракетно прикритие, тъй като наличните два зенитно-ракетни дивизиона край Варна и Бургас са с дребен обхват и не могат да окажат значително въздействие на актуалните високотехнологични оръжия.

Това обявиха пред “Труд” военни специалисти в отговор на поставените въпроси от президента Румен Радев към държавното управление на Кирил Петков по отношение на решението за това дали България да даде оръжие на Украйна. “На първо място би трябвало да е сигурността на българите”, сподели Радев в Пловдив. И добави: “Тези, които взимат решенията, би трябвало да си зададат следните въпроси- каква протекция имат българите от Дуранкулак до София, какво е положението на нашата изтребителна авиация, каква е нашата радарна система, която следи въздушното ни пространство, откакто Военновъздушни сили на Нидерландия се изтеглят от нашата територия, има ли други планувани и т. н? Ако не знаят отговорите на тези въпроси - значи са невежи, в случай че ги знаят - значи са безотговорни.” Авиоспециалисти в региона на защитата бяха безапелационни, че въздушната отбрана на България сега е в трагично положение.



Военният авиоексперт Димитър Ставрев разяснява пред “Труд”, че изтребителната ни авиация е в плачевно положение.

“Навремето зенитно-ракетното прикритие на България беше зонално, т. е. регионите на обособените зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) се припокриваха един с различен и се получаваше цяла верига. Сега е точково покритие и такова има край Варна, Бургас, Стара Загора и София. В останалата част на страната няма никакво зенитно покритие. Друга специфичност е, че в Българския военноморски флот няма сега работещ зенитно-ракетен комплекс”, сподели авиоекспертът Димитър Ставрев.

По думите му такива комплекси има на фрегатите “Смели”, “Дръзки” “Верни” и “Горди”, само че те не са в работоспособно положение.

“Да не забравяме, че съветските оръжия, ситуирани на полуостров Крим, са единствено на 470 км от Варна - ние влизаме в техния обхват без даже те да излизат от главната си база. Руските ракети са ситуирани както на кораби, по този начин и на подводници”, уточни Ставрев.

Той означи, че в Черно море руснаците имат 3 фрегати и 6 подводници с ракети “Калибър”. “Ако се появи такава потребност, не дай Боже, могат да покрият цялата територия на България - формалният обхват на деяние на ракетите им “Калибър НК” е сред 1500 и 2000 км. От Севастопол до Варна са 470 км и до София са още 400 км по права линия, само че отново получаваме оптимално разстояние от Севастопол до София към 900 км. Така че, никакъв проблем не е да стигнат съветски ракети до България”, разяснява обстановката с въздушната ни отбрана Ставрев.

“Що се отнася до изтребителната ни авиация, тя е в плачевно положение, с наклонност то да стане трагично, тъй като сега имаме към 6 летящи МиГ-29 и предвид на спирането на връзките с Русия, Украйна и Беларус, българската авиация е обречена да не лети повече след края на тази година. Догодина няма да имаме летящи изтребители и щурмови самолети, както и огромна част от вертолетите, които също са руско производство”, сподели още военният авиоексперт. Ставрев счита, че неслучайно Румен Радев е сложил въпроса и за радарната ни система. “Президентът като някогашен командващ на Военновъздушни сили доста добре знае, че в хода на промените и оптимизациите беше закрит радарният пост в Разград. И в този момент сред Русе и Балчик няма различен радар, има една такава “дупка” от 70-80 км, през която освен аероплан или ракета, само че дивизия може да мине и никой няма да усети”, уточни Димитър Ставрев.

Имаме действителна обща граница по Черно море, предизвести президентът
Трябва разсъдък, доста сме покрай този спор
Страната ни е мощно подвластна от съветския газ



Президентът Румен Радев предизвести от Пловдив държавното управление да мисли за сигурността на българите когато взема решение за военната помощ към Украйна.

Хората, които вземат решение за това дали България да даде оръжие на Украйна, би трябвало да се преценяват на първо място със сигурността на българите - това е позицията, от която би трябвало да се водят. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Пловдив по отношение на идното изключително съвещание на Народното събрание за предоставяне или не на военна помощ за Украйна. По думите му е значимо българите да чуят причините на политическите сили, с които те ще вземат своето решение. Държавният глава прикани за разсъдък и отчитане на всички фактори. “България е солидарна със своите сътрудници и съдружници, само че доста хора приказват без да имат лично мнение”, сподели Радев. И означи, че мнението на тези хора зависи от това какво ще кажат сътрудниците на страната - в случай че съгласно тях не би трябвало да се дава оръжие, тъй като е рисково и има ескалация, те са съгласни, само че при положение, че сътрудниците призоват оръжие да бъде предоставено, те стартират да вършат тъкмо това.

По думите на президента милитаристичните настроения и непрекъснатото гледище за даване на оръжие на Украйна идват от хора, които не вършат основни разлики сред България и други страни от Европейски Съюз. “България е доста по-близо до този спор, имаме действителна обща граница по Черно море и за разлика от нашите сътрудници, имаме голяма историческа диаспора там”, уточни Румен Радев. Той добави, че България е и мощно подвластна от съветския газ, за разлика от страни като Испания, които разчитат едвам на 6% доставки на газ от Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР