Президентът наложи вето върху разпоредба от Закона за изменение и

...
Президентът наложи вето върху разпоредба от Закона за изменение и
Коментари Харесай

Президентът наложи вето върху Закона за личните дaнни

Президентът наложи несъгласие върху наредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни, оповестява бТВ.

Държавният глава означи в профила си във Facebook, че " ветото няма да спре закона, в случай че публицистите и жителите не отстоят своята независимост пред законодателите в дните до гласуването му в Народното събрание ".

" Ако депутатите не одобряват претекстовете ми, в случай че обществото не отбрани правото си да бъде осведомено, все по-трудно ще чуваме истината ", разяснява още Румен Радев.

В претекстовете си Румен Радев акцентира, че европейският правилник, който е причина за признатите промени, изисква страните членки на Европейски Съюз посредством закон да реализират сдобряване на правото на отбрана на персоналните данни с правото на изложение и информация.

Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито предлага, да има превес на едното право над другото, т.е. отбраната на персоналните данни да е за сметка на свободата на изложение и информация.

С дефинираните 10 критерии, по които публицист, теоретичен служащ и публицист следва да преценя и да потвърждава, че е употребявал правомерно персонални данни, се основава ненужна свръхрегулация.

Изискването да се извършват тези критерии, даже и поотделно, съставлява ограничаване, съгласно президента.

Според президента не е реализирано нужното равновесие и наредбата с 10-те критерии се явява несъразмерна, небалансирана мярка. Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция сред отбраната на персоналните данни и свободата на изложение и информация, води до мощно наклоняване на везните в интерес на правото на отбрана на персоналните данни като " се жертва “ свободата на изложение и информация.

Така под формата на критерии за пропорционалност със отбраната на персоналните данни се прикриват законови ограничавания на съществени конституционни свободи, счита Румен Радев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР