Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира слуховете за евентуална оставка

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира слуховете за евентуална оставка
Коментари Харесай

Нуждаем се от рестарт. Зеленски обмисля смени в ръководството на армията

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разяснява слуховете за възможна оставка на Валерий Залужний . В изявление за италианския ефирен канал RAI той, че обмисля заместител на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна.

" Залужни? Нуждаем се от рестартиране, от промяна на управлението, освен на военното ", сподели той.

Новината идва на фона на постигнатото единодушие на Европейския съюз да даде наУкрайна безплатно и заеми през идващите четири години. В същото време Конгресът наСАЩ за по-голямо финансиране на Украйна, а Киев сподели, че ще остане скоро, след двегодишната война, в която пази територията си от Русия.

Зеленски добави, че мисли за промяна на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна в подтекста на по-широки промени в управлението на страната.

" Имам поради промяната на редица водещи лица в страната, освен във военната сфера ", сподели украинският президент. Той не посочи дали към този момент са взети съответни решения.

В края на януари няколко медии и политици оповестиха, че главнокомандващият украинските въоръжени сили е отхвърлен от поста си. Украинското министерство на защитата отхвърли тези известия.

В неделя съветникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан сподели, че Съединените щати няма да се намесват в кадровите решения на украинските управляващи във връзка с въоръжените сили на Украйна.

" Суверенно право на Украйна и на президента на Украйна е да вземат кадрови решения ", сподели Съливан в изявление за телевизия CBS.

Той избегна отговора на въпроса по какъв начин съгласно Вашингтон възможната оставка на Залужний ще се отрази на обстановката на фронта.

Преди дни цитира свои източници, съгласно които украинското управление е уведомило президента на Съединени американски щати Джо Байдън за решението да уволни Залужни. Според вестника Белият дом нито е подкрепил, нито е подлагал на критика това решение, признавайки го за суверенно право на украинския президент.

Изданието показва, че отстраняването на Залужни може да окаже отрицателно въздействие върху моралния дух на войските и да разклати доверието на западните донори, че украинските войски ще могат да дадат отпор на настъпващите съветски войски.

Първите известия за различия сред Зеленски и Залужни започнаха да се появяват още през лятото на 2022 година През 2023 година спорът ескалира - по-специално поради неуспехите на Украйна по време на лятната контраатака.

През есента в изявление за Economist Залужни, че войната е достигнала патова обстановка. Тази обява, съгласно списанието, направи различията му със Зеленски обществено притежание.

Разговори за оставката на Залужний като главнокомандващ на украинската войска не се водят за първи път. Размириците в кабинета на президента започнаха след освобождението на Киевска област от съветските войски.

По това време изследванията на публичното мнение демонстрираха, че украинците имат по-голямо доверие на армията и нейния главнокомандващ, в сравнение с Зеленски.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР