Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира
Коментари Харесай

Кирил Петков: Зеленски помоли за ремонт на оръжието, което вече има

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е изискал България да ремонтира тяхна военна техника

Това сподели в предаването министър председателят Кирил Петков.

"Човекът ме помоли за нещо напълно съответно, не военна помощ - той сподели: "Имаме потребност от ремонт на съветските ни машини, които са част от нашата войска. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите фабрики и да ни ги върнете ". Това е в действителност точната формулировка на военно-техническа помощ, изясни министър председателят.

Става въпрос за ремонт на оръжие, което той към този момент употребява, само че е остаряло и би трябвало да се ремонтира, сподели още министър председателят. По думите му "Терем " и "Авионамс " имат специализацията да ремонтират тъкмо такова оръжие.

"Президентът Зеленски и украинското държавно управление в този момент получават оръжия от доста страни като военна помощ – от Съединени американски щати, Германия, Франция, Полша, Чехия, получават от всякъде, и те са съвременни оръжия, които им дават късмет, макар доста по-малката войска, да отстоят позициите си. България не е с най-голямата и мощна войска в света, само че това, което ние имаме, което е доста скъпо за тях, и сме едни от дребното в района, е благоприятни условия да поправяме съветска техника. Реално множеството техни фабрики са унищожени ", добави Кирил Петков.

Той съобщи, че Зеленски е имал действителни потребности и не е говорел общи приказки.

„ Това беше другото, което усетих в нашия диалог. Докато тук сме го трансформирали в някаква политическа дъвка, всеки се замерва с военна поддръжка, невоенна поддръжка, там – този човек имаше действителни потребности, той не говореше общи приказки. Той сподели - Имам 15 тона жито в Одеса, може ли Варна да бъде част от опцията ние да го изнесем, тъй като тези средства ни трябват. Имаме потребност от нашите военни машини да бъдат ремонтирани – можете ли да помогнете с това? Имаме спомагателен ток, който сега не използваме, можете ли да помогнете да го изнесем, даже да не е за България. Аз споделих, че България може да го купува, само че действително би било потребно даже ние да го купим, да го продадем на Гърция, да вземем за пример, където пък те употребяват газ за основаване и произвеждане на ток и действително да създадем една районна тактика. Потенциално може гръцкият газ да бъде освободен за района, до момента в който ние изнасяме ток “, означи Кирил Петков.

Той посочи, че формулировката на „ Продължаваме промяната “ е военно-техническа помощ и добави, че военна помощ може да включва и войски, а те войски не са казвали, че ще изпращат, и това, по думите му, е неуместно.

Военно-техническа значи всякаква военна техника да бъде изпращана към Украйна, от която те имат потребност. В това число влиза оръжие и боеприпаси, само че въпросът е какво те желаят от нас, добави Петков.

„ Продължаваме промяната “ ще гласоподава за общия мандат на военно-техническа помощ, което покрива всичко – оттова нататък какво ще изискат украинските ни сътрудници, ще гледаме да го предоставим, в случай че е в нашите благоприятни условия, съобщи Кирил Петков.

Доставките и цената на природния газ

За рецесията със спрените доставка на природен газ от Русия, министър председателят уточни, че през ноември сме се отказали от 2/3 от пазарното количество на азерския газ. „ Отказали сме с решение на шефа на „ Булгаргаз “, макар че цената е 1/3 от тази на „ Газпром “ “, изясни Петков.

„ Това е за мен е един голям въпрос. Аз си представям в този момент като министър председател, в случай че някой от „ Булгаргаз “ вземе такова решение, без да ме уведоми мен, бих го уволнил на идната секунда “, съобщи министър председателят.

„ Докато ние строим гръцката връзка, има прилежаща тръба единствено на 200 км. Неа Месемврия е точката, през която може умерено огромно количеството да бъде преведено през нея “, увери Петков.

Той означи, че е приказвал с изпълнителния шеф на „ Бритиш петролиум “ и се надява количествата на доставките да бъдат възобновени по рано от юни.

„ Миксът, който можем да купуваме от Гърция и това, което може да купуваме от Азербайджан, ще бъде на междинна стойност по-ниска от тази на „ Газпром “ “, съобщи министър председателят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР