Президентът на Украйна поиска от ООН да обяви Русия за

...
Президентът на Украйна поиска от ООН да обяви Русия за
Коментари Харесай

Зеленски пред ООН: Изключете Русия, тя е държава-терорист

Президентът на Украйна изиска от Организация на обединените нации да разгласи Русия за държава-терорист и да я изключи от Генералната асамблея и Съвета за сигурност, оповестяват организация „ Укринформ “ и „ Униан “. Той взе участие в съвещание на Съвета за сигурност по видеоконферентна връзка.

Зеленски съобщи, че ракетният удар на съветските военни против мол в Кременчуг е терористичен акт и би трябвало да бъде разследван като подобен.

" Ако в някоя друга елементи на света някоя друга организация беше работила по този метод, както в този момент работи Русия, в случай че убиваха мирни хора, това несъмнено щеше да се окачестви като тероризъм. Такива организации се третират като врагове на човечеството и такива дейности се санкционират. А в случай че сходно нещо се прави от страна, то също не може да остане безнаказано. Това са ежедневни терористични актове, които нямат почивен ден. “ – акцентира Зеленски.

" И съгласно хартата на Организация на обединените нации страните са длъжни да поддържат мира на интернационалната сцена. Страните-членки, нарушаващи тези правила, може да бъдат изключени от Генералната асамблея и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Макар че Русия нарушава тези фундаментални правила, до момента не й е потърсена отговорност на нужното равнище. Русия остава член на Организация на обединените нации и е непрекъснат член на Съвета за сигурност – място, което тя заема единствено поради недалновидността на политиците в края на Студената война. " – продължи украинският президент.

Той акцентира, че Русия няма право да взе участие в гласувания, засягащи Украйна.

" Призовавам ви да лишите Русия от правото й на гласа в Генералната асамблея. То е незаслужено. Русия няма право да остане в Съвета за сигурност. Ако ще бъдем поредни и проявим нужната политическа воля, това е единственият вероятен метод хартата на Организация на обединените нации да работи и да бъде съхранено уважението. " – сподели още Зеленски.

Той уточни, че е належащо Организация на обединените нации да създаде формулировка на понятието терористична страна.

" За страдание към днешна дата Организация на обединените нации няма юридическа аргументация на какво съставлява терористичната страна, само че, по този начин или другояче, този статут би трябвало да се дефинира юридически на равнище Организация на обединените нации и всяка държава-терорист да бъде наказвана. “ – посочи президентът на Украйна.

Пред Съвета за сигурност той назова поименно всяко от децата, убити от съветските ракетни удари през последните няколко дни.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР