Президентът на Турция заяви, че страната му ще подкрепи кандидатурата

...
Президентът на Турция заяви, че страната му ще подкрепи кандидатурата
Коментари Харесай

Членството на Швеция в НАТО: Турция призовава за нови преговори за членство в ЕС

Президентът на Турция съобщи, че страната му ще поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО , в случай че Европейският съюз /ЕС/ стартира договаряния за участие на страната му, оповестява „ BBC “.

Реджеп Тайип Ердоган сподели, че ще съобщи настояването си на срещата на върха на НАТО в Литва по-късно тази седмица. Той добави, че е уведомил президента на Съединени американски щати Джо Байдън за желанията си.

Коментарите на Ердоган идват преди среща с премиера на Швеция и генералния секретар на НАТО в литовската столица Вилнюс. По-рано Турция изрази отчаяние от това, което счита за желанието на Стокхолм да одобри кюрдски бойци .

Ердоган неотдавна сподели, че Швеция е подхванала стъпки в вярната посока , като е трансформирала антитерористичните закони, само че той към момента има някои недоволства.

Унгария също се забави в поддръжката на шведската кандидатура, само че сподели, че няма да забави процеса, в случай че Турция промени позицията си.

Швеция се причисли към Финландия в стартирането на кандидатурата за участие в НАТО преди повече от година, след нахлуването на Русия в Украйна. Финландия стана 31-ият член на алианса през април, откакто Турция отдръпна възражения, сходни на тези, които има против кандидатурата на Швеция.

Кандидатурата на Анкара за присъединение към Европейски Съюз е замразена от години. Членовете гласоподаваха за преустановяване на договарянията по въпроса през 2016 година поради реакцията на Турция на несполучливия опит за прелом през 2016 година Оттогава обаче връзките се усъвършенстваха, като Европейски Съюз разчита на помощта на Турция по въпроси, в това число миграцията .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР