Президентът на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик

...
Президентът на Турция Реджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик
Коментари Харесай

Ердоган: Дипломацията е най-добрият инструмент за разрешаване на конфликти

Президентът на Турция Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва съобщи през днешния ден, че дипломацията е най-хубавият инструмент за разрешаване на спорове.

Турският държавен глава приказва на откриването на третото издание на Анталийския дипломатически конгрес, като приветства всички. Той напомни, че предходната година се наложи форумът да бъде анулиран поради унищожителните трусове на 6 февруари 2023 година Президентът благодари за материалната и морална поддръжка, която Турция получи от другарските и приятелски страни в този сложен миг.

Същевременно Ердоган подлага на критика актуалната интернационална система като " лишена от съществени понятия като взаимност, правдивост и доверие " и я назова " неспособна да извършва даже минималните си отговорности ".

Турция не разполага с лукса да следи всяко събитие от разстояние. Наш дълг пред народа ни и пред цялото човечество е да кажем това, което знаем, че е правилно, сподели Ердоган и добави, че „ актуалната рецесия в Газа е удостоверение за разпадането на международния ред “.

21-ви век се трансформира в епоха на рецесии обратно на упованията, а интернационалният ред, учреден на правила, към този момент е единствено девиз, посочи турският държавен глава. Реалността, пред която сме изправени, е следната: 21-ви век, за който се надявахме, че ще бъде век на разцвет, мир, успокоение и независимост, обратно на упованията, последователно се трансформира във " век на рецесията ", сподели Ердоган.

Войните са доста по-кървави и разрушителни отпреди, добави той.

Това, което се случва в Газа, несъмнено не е война, а опит за геноцид. Съветът за сигурност на Организация на обединените нации, интернационалните организации не са подхванали стъпки, с цел да спрат кръвопролитията, сподели Ердоган.

Той приказва през днешния ден и за споровете в други точки на света, в това число в Украйна.

Украинската рецесия навлезе в третата си година. Тук, в Анталия, бе сложено началото на Истанбулския развой за мир. За страдание обаче, заради неналичието на нужната поддръжка, „ напъните ни отидоха напразно “. Историческата опция за реализиране на мир, за избавяне на десетки хиляди хора от гибел, в действителност бе пропусната, по-точно казано - „ саботирана “, съобщи турският водач.

В Анталийския дипломатически конгрес, който се организира от 1 до 3 март, вземат участие представители на 147 страни. В третото издание на конференцията вземат участие близо 4500 участници, измежду които 19 държавни глави и 73 министри. България е показана от президента.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР