Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете ислямска молитва в бившия

...
Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете ислямска молитва в бившия
Коментари Харесай

Ердоган провокира с четене на Корана в „Св. София“

Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете ислямска молитва в някогашния патриаршески храм „ Света София “, който в този момент е историческа забележителност в Истанбул на 31 март, предизвиквайки междурелигиозно и дипломатическо напрежение, написа „ Хюриет Дейли Нюз “ (Hurriyet Daily News).

Турският водач прикани присъстващите да се причислят към него ,

до момента в който безшумно рецитираше първите редове от Корана, посвещавайки молитвата на „ душите на тези, които ни оставиха това в завещание (сградата на храма), изключително на завоевателите на Истанбул (Константинопол) “.

Ердоган към 5-годишно момиченце: Ако умреш, ще те покрием с турския байрак

Ердоган към Съединени американски щати: Не сте получавали османски пестник

Ердоган: Който се изпречи на пътя ни, ще бъде погубен

„ Света София” е издигната през Християнска византийска империя през VI в. и е била седалище на гръцката православна черква. Храмът е трансфорат в джамия с османското завземане на Истанбул през 1453 година

Основателят на световна Турция Мустафа Кемал Ататюрк трансформира монумента в музей през 1935 година, само че през последните години все по-често се чуват апели той да бъде трансфорат още веднъж в настояща джамия.

Самият Ердоган съобщи, че за него е било „ мъчно и прочувствено “ да приказва в „ Света София “, която назова „ превъзходна и свята “.

Гърция стачкува против религиозното потребление на мястото от страна на турското държавно управление ,

като назова предишното лято турските дейности „ огорчение на интернационалната общественост “, съобщи организация Асошиейтед прес.

Турското външно министерство осъди гръцкото изявление, заявявайки, че съседите им изкривяват събитията и твърди, че Гърция пречи на мюсюлмани да практикуват вярата си.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР