Президентът на Словения Борут Пахор заяви днес на Международния стратегически

...
Президентът на Словения Борут Пахор заяви днес на Международния стратегически
Коментари Харесай

Президентът на Словения: Сърбия трябва да получи ясна европейска перспектива

Президентът на Словения Борут Пахор съобщи през днешния ден на Международния стратегически конгрес в Блед, че " колкото по-дълго продължава процесът на разширение на Европейски Съюз, толкоз по-податливи ще бъдат страните от Западните Балкани на съветските аспирации или най-малко на възходящото въздействие на Русия ", заяви сръбската национална телевизия РТС.

Президентът на Словения, която е хазаин на Форума в Блед, предизвести за " ново блоково разделяне " в Европа и риск от неустойчивост за балканските страни поради войната в Украйна.

" Колкото по-дълго продължава процесът на разширение на Европейски Съюз, толкоз по-податливи ще бъдат тези страни на съветските аспирации или най-малко на възходящото въздействие на Русия. Ето за какво Словения от години се застъпва за бърза и решителна политика на Европейски Съюз във връзка с разширението към Западните Балкани. Мисля, че Сърбия има решаваща роля, когато става въпрос за раздялите в Европа, които рефлектират върху Западните Балкани, имам поради обичайните политически, стопански, културни и прочувствени връзки с Русия “, сподели Пахор.

Той добави, че би желал сръбската политика да помогне на всички страни от Западните Балкани да останат на европейския път, само че това е комплициран въпрос и би трябвало да се третира като подобен.

Сърбия евентуално би била подготвена да рискува да скъса връзките си с Русия, единствено в случай че получи твърди гаранции за мястото си в Европейски Съюз, само че не е сигурна в това. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да убедим Сърбия посредством нашите дейности тя да укрепи своята политическа воля за европейска вероятност, съобщи Борут Пахор.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР