Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на
Коментари Харесай

Пендаровски: България ни предлага нацист за сближаване на двете страни

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски реагира на откриването на клуб " Ванчо Михайлов " в Битоля, заявявайки, че макар че културните центрове на всички места в демократичния свят са стъпка към приобщаването на народите и техните култури, наименуването на културна институция на потвърден помощник на фашисткия режим от Втората международна война не служи на тази благородна идея, съобщи бТВ.

Реакцията на Пендаровски е след вчерашната гала в клуба в Битоля, на която се яви българска делегация, водена от министър председател Кирил Петков.

" Без да оспорваме положителното желание на премиера Петков, през вчерашния ден в Битоля българската делегация включваше двама представители на бившето държавно управление в София, които бяха най-явните съперници на пътя на Македония към Европа. С тяхното наличие и изказвания посланията за добросъседство и съдействие, отправени от българския министър-председател, бяха сведени до най-малко “, сподели Пендаровски.

Държавният глава напомня, че концепцията за основаване на комисия от историци през 2017 година е била да се откри компромис във връзка с исторически събития и персони, които би трябвало да се честват взаимно както от македонския, по този начин и от българския народ.

" За страдание, през вчерашния ден в Битоля беше изработен опит за показване на потвърден помощник на нацисткия режим на Хитлер като мост за доближаване сред двете страни. Сигурен съм, че нито македонският, нито българският народ имат вяра, че характерът и работата на Ванчо Михайлов могат да допринесат в тази посока ", декларира президентът.

Ковачевски: Като държавно управление стоим зад свободните убеждения на всички жители

Ние като държавно управление стоим зад свободните убеждения на всички жители, чакаме същия метод и взаимност към българските жители с македонско съзнание, сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изказване за МИА, помолен да разяснява откриването на клуба при Културния център " Ванчо Михайлов " в Битоля.

" Става дума за спорна историческа персона, която е възприемана по друг метод от разнообразни групи жители в Република Северна Македония. Все отново, защото става дума за гражданска самодейност, според Европейската спогодба за правата на индивида, с която ние сме напълно съгласувани, такива планове не са предмет на държавен контрол. В Република Северна Македония всички жители имат опция свободно да практикуват своите етнически, религиозни и идеологически убеждения ", сподели Ковачевски.

Този метод, прибавя министър председателят, е нещо, зад което ние като държавно управление стоим и ще продължим да го практикуваме и по-нататък, защото това е нашият белег и като страна, и като общество, сподели той.

" И държавното управление на Република Северна Македония, както и обществеността, с неспокойствие чака деня, когато и у нашите съседи ще узрее времето, когато и там тези жители, които имат да вземем за пример македонско съзнание, ще могат по същия свободен метод да практикуват убежденията си, съобщи министър председателят Ковачевски за МИА.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР