Президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на постоянния търговски представител

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на постоянния търговски представител
Коментари Харесай

Тръмп нареди проверка дали Китай краде интелектуална собственост от американския бизнес

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разпореди на непрекъснатия търговски представител Робърт Лайтхайзър да изследва китайските търговски практики и дали те вредят на американските компании в региона на интелектуалната благосъстоятелност, предадоха " Ройтерс " и Франс прес.

Тръмп сподели, че това е " доста огромна стъпка " и е единствено началото. Решението му е първата директна комерсиална мярка по отношение на Пекин.

Документът разпорежда на Лайтхайзър да извърши изследването в границите на година. Крайната цел би трябвало да е решение дали да стартира следствие на политиките на Китай в региона на интелектуалната благосъстоятелност, които съгласно Белия дом и групи, лобиращи за ползите на разнообразни промишлености, нанасят удар по американския бизнес и работни места. Администрацията на Тръмп към този момент разгласява оценка, съгласно която Китай е виновен за кражба на интелектуална благосъстоятелност в размер до 600 милиарда $.

Китай е най-големият търговски сътрудник на Съединени американски щати. Властите в Пекин към този момент предизвестиха, че ще отговорят на всяка мярка, която накърнява икономическите им ползи. Управляваният от страната " Чайна дейли " разгласи, че сходно следствие би " отровило " двустранните връзки и прикани администрацията на Тръмп да не взема решения, за които след това ще съжалява. В мнение, също оповестено на уеб страницата на вестника, се насочва апел към Вашингтон да не свързва комерсиалните разногласия сред двете страни със севернокорейската рецесия, за която Тръмп неведнъж е призовавал Пекин да предприеме по-сериозни дейности.

Очакваше се Тръмп да стартира процедурата, която би довела до така наречен следствие по Раздел 301 от Закона за търговията от 1974 година, само че изказването беше отсрочено, защото Белият дом опитваше да получи подпомагане от Китай за Северна Корея. Въпросният раздел дава на президента опция едностранно да наложи цени или търговски ограничавания, които биха предпазили американския бизнес от " нелоялни търговски практики " на други страни.

Този въпрос и друга оспорвана от Вашингтон процедура - китайското условие за трансфер на технологии от непознати компании, участващи в смесени сдружения с китайски сътрудници - се чака да бъдат на дневен ред при срещата на Тръмп и сътрудника му Си Цзинпин на срещата на организацията Азиатско-Тихоокеанско икономическо съдействие през ноември.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (526)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР