Президентът на САЩ Доналд Тръмп сключи вчера миграционно споразумение с

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп сключи вчера миграционно споразумение с
Коментари Харесай

САЩ сключиха споразумение за ограничаване на мигрантския поток с Гватемала

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа през вчерашния ден миграционно съглашение с Гватемала, което дефинира централноамериканската страна като безвредна трета страна, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Споразумението беше подписано от Тръмп и гватемалския вътрешен министър Енрике Дегенхарт в Овалния кабинет. Тръмп сподели, че "сега президентът на Гватемала Джими Моралес има другар в Съединени американски щати, а не зложелател " и, че е било наслаждение да се работи с Гватемала, с която връзките ще са чудесни през доста години отсега нататък.

Гватемалското държавно управление сподели, че "с оглед превъзмогване на нежелани стопански и обществени последствия ", двете страни са "засилили разговора ", с цел да намерят краткосрочни, средносрочни и дълготрайни решения в сферите на миграцията, заетостта и "транснационалните закани ". Гватемала заяви, че нейни жители ще получават работни визи в региона на селското стопанство, а по-късно и в строителството и услугите, с цел да могат гватемалците "да пътуват законно до Съединени американски щати ", на работят краткотрайно и да се връщат в Гватемала.

Споразумението бележи поврат откакто по-рано тази седмица Тръмп беше заплашил Гватемала с наказателни ограничения, в това число мита и неуточнени забрани. Споразумението за безвредна трета страна значи, че лица, минали през Гватемала, повече няма да имат право да желаят леговище в Съединени американски щати, а ще би трябвало да аплайват в централноамериканската страна, което евентуално ще понижи миграцията от Хондурас и Салвадор.

Техни жители би трябвало да преминат през Гватемала, с цел да доближат Мексико, а оттова - южната граница на Съединени американски щати. Мексико обаче към този момент стартира да сътрудничи със Съединени американски щати под опасност от наказания, с цел да ограничи потока от мигранти. Гватемала е една от най-бедните страни в района и е измежду тези, за които при ръководството на президента Тръмп помощта беше понижена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР