Да се променят наредбите към Закона за рибарството и аквакултурите,

...
Да се променят наредбите към Закона за рибарството и аквакултурите,
Коментари Харесай

Красен Кралев: Изпълнихме ангажиментите си към риболовците и ще продължим да ги подкрепяме 


Да се трансформират наредбите към Закона за рибарството и аквакултурите, да се понижи Данък добавена стойност и да се задължат компаниите в бранша да се записват по Данък добавена стойност, да се работи за достъпността на акваторията до Румъния, да се усъвършенства положението на пристанищата и рибарските лодкостоянки – това бяха част от въпросите, които сложиха представители на рибарския бранш по време на среща с претенденти за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в 3МИР-Варна.

Гилдията единомислещо изрази признателност за дейностите на ГЕРБ против така наречен „ перки в морето “, които биха били пагубни за бранша. В тази връзка, лидерът на листата, Даниел Митов разяснява: „ България към този момент е изпълнила отговорностите си 20% от енергийния микс да е от възобновими източници – има ВЕИ-та, слънчеви панели… и тези перки не са ни нужни. Още повече, че те са доста противоречиви. Вятърът е най-неефективният източник на сила “.

Депутатът и претендент за нов мандат, Павел Христов също беше безапелационен, че ГЕРБ ще бъде поръчител и в бъдеще да не просъществува подобен закон, макар сериозното лоби против партията. Бившият състезателен министър и втори в листата за народни представители на ГЕРБ-СДС Варна, Красен Кралев добави, че с сътрудниците му имат „ лице “ да застанат против рибарите, тъй като са изпълнили уговорките си към тях и ще не престават да ги поддържат.

„ Имаме потребност от обикновено законодателство! Спазваме европейски правила години наред – рестрикции, ограничавания, непрекъснато понижаване на квоти и така нататък, само че нямаме европейски практики за тралирането, за метода на работа – постоянно сме с единия крайник извършители. И доста от тези неща са поради наредби, в които няма ясна дефиниция кое е тежко закононарушение и за една риба глобата е същата като за 1 звук “, разясниха присъстващите на срещата. Риболовците откроиха и различен проблем – неравния достъп до водите и ресурсите, по отношение на Румъния: „ Не може 17 години да сме европейска страна, а да нямаме еднакъв достъп. Албански транспортен съд може да стигне до Хърватия, а ние не можем да стигнем до Румъния “.

Изпълнителният шеф на Асоциацията на производителите на рибни артикули „ БГ Фиш “, Йордан Господинов регистрира, че през годините секторът е усвоил не малко пари от стратегии и са били направени доста съвременни предприятия, само че към момента не са реновирани пристанищата. „ Нормативните условия за корабите и океанските пристанища са доста тежки, засягат ни, а ние даже нямаме кораби, които риболовстват в международния океан. Не може да приравняват нормативната база на нашите кораби с презокеанските лайнери – това би трябвало да се промени изрично “, сподели специалистът. По-големият проблем за всички в бранша обаче се оказва идното условие да се връщат пари от еврофондовете. „ Един правилник, погрешно транспониран в разпоредба, основава големи проблеми и евентуално ще докара до банкрути. А това е помощ от Европа, не дотация “, акцентира Господинов.

Депутатът и претендент за нов мандат от листата на ГЕРБ-СДС Варна, юрист Бранимир Балачев изрази мнение, че законово е допустимо да се уреди огромна част от инспекциите, на които са подложени българските рибари да отпаднат, само че е нужна и политическа воля за споразумяване на двустранно съглашение с Румъния. „ Чисто юридически има какво да се направи и то да носи позитиви във връзка с вашата стопанска активност. Бихме могли да създадем по този начин, че тези наредби да се синхронизират наложително с всички браншови организации, по-късно най-малко с отрасловите предприятия, които имат отношение, да се приказва с Министерствата на земеделието, превоза и стопанската система и така нататък И чак тогава тази разпоредба ще дава отговор на условията и ще е единна за цяла България. Обещавам ви, че ще направя предложение за изменение на чл.107 от Закона – текстът, който разказва какво е рибарско пристанище и да вкараме ново разбиране – какво е рибарската стоянка “, пое ангажимент Балачев.

Представителите на рибарския бранш желаеха още да се обмисли вид за понижаване на Данък добавена стойност за продукцията, излязла от Черно море и да стане наложителна регистрацията на всички компании по Данък добавена стойност, с което ще се отстрани сивият бранш. Кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС в 3МИР-Варна поеха ангажимент при показан от гилдията разбор, той да бъде импортиран за разглеждане и да се вземе решение.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР