Президентът на САЩ Доналд Тръмп насърчи други държавни и правителствени

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп насърчи други държавни и правителствени
Коментари Харесай

Тръмп, технологичните платформи и телевизията задушиха свободата на медиите

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп насърчи други държавни и държавни ръководители да потъпкват свободата на медиите, посланието му се усилва от софтуерни платформи и мейнстрийм медии, които не знаят по какъв начин да отговорят. Това са споделили трима водещи публицисти и деятели, представени от " Ройтерс ".

Кристиян Аманпур от CNN, Мария Реса, която управлява филипински новинарски уебсайт, прочут с рецензиите си към президента Родриго Дутерте, и Сони Све, основен изпълнителен шеф на Frontier Myanmar, са коментирали пред панела Reuters Next, че свободата на медиите се е влошила внезапно.

Реса, която е изправена пред наказателно гонене поради информациите си, оприличи идването на огромните софтуерни платформи на атомна бомба, избухнала в екосистемата на медиите, с читатели, манипулирани от логаритми към все по-подстрекателски вести.

Аманпур, основният интернационален водещ на CNN, сподели, че малките екрани и вестниците също би трябвало да прегледат ролята, която са изиграли, откакто оповестяват мнения и вести въз основа на това кой ги е споделил, без значение дали са правилни.

" Трябваше да спрем микрофона от дълго време ", сподели тя пред панела за свободата на медиите по света, като добави, че жителите също би трябвало да стартират да поемат доста повече отговорност за това, което употребяват.

Правозащитните групи предизвестиха, че свободата на печата е в заплаха в доста елементи на света, а публицистите са унизени от полицията, правосъдната система, политиците и протестиращите по улиците.

През 2020 година Организацията на обединените народи упрекна Белия дом на Тръмп, че е направил " офанзива " против медиите, което съгласно нея е довело до доста отрицателен " резултат на Тръмп " върху свободата на пресата другаде.

В отговор на отчета по това време Белият дом съобщи, че чака всички вести да бъдат " почтени и точни ", като добави, че Тръмп " няма да отстъпи от извикването на неистини ". Платформи като Twitter и Фейсбук преди този момент бяха леко докоснали до полицейски изявления от международни водачи, като аргументираха, че хората имат право да виждат техните изказвания и това е в публичен интерес.

Но щурмуването на постройката на Конгреса на Съединени американски щати (Капитолия) предходната седмица провокира преосмисляне, като Twitter блокира акаунта на Тръмп, който имаше 88 милиона почитатели, заради риска от по-нататъшно принуждение.

Ораторите споделиха, че софтуерните платформи би трябвало да бъдат контролирани в основен миг от тяхното развиване, макар че няма елементарен консенсус по отношение на това кой би трябвало да води това.

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува възбраната на Twitter против Тръмп и предизвести посредством представител, че законодателите, а не частните компании, би трябвало да вземат решение по отношение на евентуалните ограничавания за свободното изложение.

В Мианмар, сподели Све, държавното управление употребява Фейсбук, с цел да разгласява вести, изключително по време на пандемията, която попречи на публицистите да ревизират данните.

Запитани дали са по-оптимистични по отношение на свободата на медиите през 2021 година, Аманпур сподели, че е, до момента в който Реса отговори, че това зависи от метода, по който промишлеността се оправя с този миг. Све, хвърлен в пандиза за осем години за нарушение на разпоредбите за цензура, съобщи, че остава с вяра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР