Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в обръщението си от

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в обръщението си от
Коментари Харесай

Русия изпада в международна изолация


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи в обръщението си от Белия дом нощес, че към момента има време посредством дипломация да се предотврати „най-лошият сценарий“ на кървава пълномащабна съветска инвазия в Украйна.

„Няма подозрение, че Русия е агресор, тъй че ние сме наясно с провокациите, пред които сме изправени“, сподели Байдън.

„Въпреки това към момента има време да се предотврати най-лошият сюжет, който ще донесе неописуеми премеждия на милиони хора, в случай че се работи съгласно предложенията на дипломацията“.

Съединени американски щати ще продължат да доставят на Украйна „отбранителни“ оръжия против съветското навлизане и ще разположат повече американски войски за укрепване на съдружниците на НАТО в Източна Европа.

„Разреших в допълнение напредване на американски сили и съоръжение, които към този момент са ситуирани в Европа, за подсилване на нашите балтийски съдружници – Естония, Латвия и Литва“, съобщи Байдън.

„Нека бъда явен, това са напълно отбранителни дейности от наша страна.“

Байдън анонсира и по този начин наречения „първи транш“ от наказания против Русия, в това число стъпки за отнемане на страната от финансиране.

„Въвеждаме наказания във връзка с държавния дълг на Русия. Това значи, че отрязахме съветското държавно управление от западното финансиране“, съобщи Байдън.

Мерките ще бъдат ориентирани както против финансовите институции, по този начин и против съветския „елит“, съобщи американският водач.

„Това е началото на съветското навлизане в Украйна“, съобщи Байдън, визирайки декларираните проекти на съветския президент Владимир Путин да изпрати войски надълбоко в района на Донбас.
Англия не изключва по-строги антируски наказания
Обединеното кралство не изключва опцията за нови наказания против Русия, в случай че спорът в Украйна ескалира. Това предизвестие насочи английският външен министър Лиз Тръс. Тя увери, че Лондон разполага с „дълъг списък“ на хора, близки до съветското управление, за които се твърди, че са забъркани в сходни дейности.

„Неведнъж ние и нашите съдружници сме заявявали, че всяко по-нататъшно навлизане ще докара до тежки последствия. Сега Русия е решила да остави дипломацията настрани и ние имаме моралното право да покажем взаимност с Украйна и да демонстрираме, че когато споделяме нещо, го мислим сериозно“, написа Тръс в колона, оповестена през днешния ден във в. „Таймс“.

„Наложихме най-строгия си режим на наказания против Русия. Нищо не може да бъде изключено. Първата вълна [на ограниченията] е ориентирана към лица и компании, които са най-близо до Кремъл“, изясни ръководителят на английското министерство на външните работи.

Вчера Борис Джонсън разгласи, че Лондон ще замрази активите на банка „Россия“, „Промсвязбанк“, „Индустриална спестовна каса“, „Генбанк“ и Черноморската банка за развиване. На Генадий Тимченко и Борис и Игор Ротенберг бяха наложени персонални наказания. След това Джонсън беше подложен на критика както от съпартийци от Консервативната партия, по този начин и от опозицията, че е приложил прекомерно меки наказания по отношение на Русия.

Тръс увери, че английското държавно управление „има дълъг лист на тези, които са съучастници в дейностите на съветското ръководство“. Министърът повтори, че Лондон ще наложи наказания против съветските депутати, които са дали своят вот за признание на независимостта на Донецката и Луганската национална република (ДНР и ЛНР), и ще забрани всевъзможен бизнес с тези територии. В случай на ескалация тя заплаши да наложи възбрана за експорт на високотехнологични артикули за Русия, да наложи наказания върху съветския държавен дълг и търговия в опит да се изолира Русия от международната стопанска система.
Канада, Япония и Австралия също с нови наказания против Русия
Строги стопански наказания против Русия и обособени съветски олигарси оповестиха страните от Европейски Съюз, Канада, Япония и Австралия.

Канада разгласи въвеждането на първични наказания против Русия. Премиерът Джъстин Трюдо съобщи, че ограниченията са координирани със съдружниците на страната.

Той уточни, че на канадците се не разрешава да имат финансови връзки с двете сепаратистки републики в Източна Украйна, както и да изкупуват съветски държавен дълг.

На съветските депутати, дали своят вот в поддръжка на признание на независимостта на републиките, също ще бъдат наложени ограничавания.

Освен това Отава ще разположи до 460 военни в Латвия.

Санкции наложи и Япония. Според премиера Фумио Кишида те включват възбрана за издаване на съветски облигации на японска територия и заледяване на активите на избрани физически лица. Кишида съобщи, че съветските дейности нарушават украинския суверенитет. Той насочи апел Москва да се върне към разискванията на дипломатическа основа. Японският министър председател акцентира, че страната му е подготвена да предприеме спомагателни стъпки, в случай че обстановката се утежни.

Наказателни ограничения подхваща и Австралия. Те се отнасят до съветски физически лица, виновни за дейностите на Русия против Украйна.
Гласове в поддръжка на Путин
От своя страна министерството на външните работи на Русия прикани други страни да последват образеца ѝ и да признаят бунтовническите режими в Източна Украйна. На фона на всеобщото и уверено наказание на дейностите на Русия от страна на Запада въпреки всичко се чуха гласове в поддръжка на дейностите на президента Путин.

До момента единствено Никарагуа и Сирия обявиха, че поддържат решението на Москва да признае Донецк и Луганск за самостоятелни. Не е ясно дали ще последват образеца на Русия да ги признаят. Нито една друга страна не признава за в този момент самопровъзгласилите се национални републики – макар че различен подкрепян от Русия разколнически район, Южна Осетия, даде поддръжката си за сепаратистите още през 2015 година

Комунистическото държавно управление на Куба упрекна Запада, че води „пропагандна война“ против Москва.

По-рано този месец Северна Корея прикани Съединени американски щати да прекратят това, което назова „враждебна политика за уединяване и намаляване на Русия“.

Иранските медии също значително симпатизират на дейностите на Москва в Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР