Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на Върховния

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението на Върховния
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ "излeзe извън контрол" по отношение на решението за абортите: Байдън

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че решението на Върховния съд, с което се анулира правото на аборт, е упражнение на " груба политическа мощ ", и в петък подписа изпълнителна заповед, с която да помогне за отбрана на достъпа до услуги за спиране на бременността, оповестява Ройтерс.

Байдън, демократ, е подложен на напън от личната си партия да предприеме дейности след историческото решение от предишния месец за анулация на решението " Роу против Уейд ", което наруши към 50 години отбрана на репродуктивните права на дамите.

Правомощията на президента са лимитирани, защото щатите в Съединени американски щати могат да одобряват закони, ограничаващи абортите и достъпа до медикаменти, и се чака изпълнителната заповед да има лимитирано влияние.

" Това, на което станахме очевидци, не беше конституционна преценка, а практикуване на груба политическа власт ", съобщи Байдън пред кореспонденти в Белия дом, откакто цитира доста от особеното мнение в решението.

" Не можем да позволим на един излязъл от надзор Върховен съд, работещ в съдействие с екстремистки настроени членове на Републиканската партия, да отнеме свободите и персоналната ни автономност ", сподели той.

Белият дом не разисква обществено концепцията за реформиране на самия съд или за разширение на деветчленния състав - вид, за който упорства ръководителят на Прогресивната група на Конгреса, представителката Прамила Джаяпал.

В речта си в петък Байдън вместо това изложи по какъв начин гласоподавателите биха могли да обезпечат правото на аборт, в случай че изберат повече сенатори, подкрепящи избора, и означи, че в мнението на болшинството от Върховния съд се приказва за " политическата мощ " на дамите.

" Не мисля, че съдът, а и републиканците, имат визия за силата на американските дами ", сподели той и добави, че има вяра, че на изборите през ноември дамите ще се явят в рекорден брой, с цел да възстановят правата на дамите.

Той цитира и скорошни известия, че 10-годишно момиче в Охайо е било насила да пътува до Индиана, с цел да направи аборт, откакто е било изнасилено.

" Представете си, че сте малко момиче. Представете си, че сте малко момиче на 10 години. Вярва ли някой в това? ", сподели той.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР