Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че първият законопроект, който

...
Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че първият законопроект, който
Коментари Харесай

Първият законопроект на Байдън за 2023 г. - защита на правото на аборт

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че първият законопроект, който ще изпрати в Конгреса идната година, ще бъде за отбрана на правото на аборт, предава организация Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

С това той пробва да активизира гласоподавателите на Демократическата партия три седмици преди междинните избори през ноември.

Байдън прикани хората да си спомнят по какъв начин са се почувствали в края на юни, когато Върховният съд анулира знаковото правосъдно решение от 1973 година " Роу против Уейд ", с което се легализират абортите. " Искам да си спомните по какъв начин се почувствахте, когато 50-годишният парламентарен казус бе анулиран... гнева, паниките, отхвърли да повярвате ", съобщи Байдън на демонстрация в театъра " Хауърд " във Вашингтон.

Президентът неколкократно разкритикува републиканците, които упорстват за ограничение на тази процедура. " Ако ви е грижа за правото да избирате, би трябвало да гласувате ", съобщи той.

Междинните избори са извънредно значими за законодателния дневен ред на Байдън, защото от тях зависи дали неговите демократи ще запазят контрола си върху Камарата на представителите (долната камара на Конгреса) и дали ще се промени салдото на силите в Сената (горната камара), където сега има 50 сенатори демократи и 50 сенатори републиканци.

" Ако създадем това, давам обещание на вас и на американския народ: Първият законопроект, който ще изпратя в Конгреса, ще бъде за кодифициране на " Роу против Уейд ". И в случай че Конгресът го одобри, ще го подпиша през януари, 50 години след " приемането на това правосъдно решение, сподели Байдън.

Малко евентуален сюжет е демократите по едно и също време да запазят болшинството си в долната камара и да завоюват повече места в Сената, поради сегашната политическа динамичност. Правото на аборт бе основен мотивационен фактор тази година за демократите, само че стопанската система и инфлацията са по-важни проблеми за множеството гласоподаватели, означи АП.

Друго съществено предизвикателство за Демократическата партия ще бъде премахването на процедурните хватки и обструкции, поради които са нужни 60 гласа в Сената за прокарването на множеството закони. В редиците на самите демократи има хора, които са срещу анулацията механизма за отсрочване на парламентарния спор, прочут като. Неговата цел е да блокира работата на горната камара по даден законопроект и по сегашните правила този блокаж може да бъде преодолян единствено с гласовете на три пети (60) от сенаторите.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР