Президентът на САЩ Джо Байдън защити много трудното си решение

...
Президентът на САЩ Джо Байдън защити много трудното си решение
Коментари Харесай

Байдън защити решението за изпращане на спорни оръжия на Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отбрани " доста сложното си решение " да даде на Украйна касетъчни бомби, които постоянно убиват цивилни жители.

Президентът съобщи, че му е лишило " известно време, с цел да се убеди да го направи ", само че е работил, тъй като " украинците изчерпват боеприпасите си ".

Лидерът на Украйна приветства " навременния " ход на Белия дом, до момента в който пратеникът на Москва жигосах " цинизма " на Вашингтон.

Касетъчните бомби са неразрешени от повече от 120 страни.

В изявление за Си Ен Ен Байдън съобщи, че е разговарял със съдружниците си за решението, което идва преди срещата на върха на НАТО в Литва идната седмица.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи на ежедневния брифинг в Белия дом, че формалните лица " признават, че касетъчните муниции основават риск от увреждане на цивилното население. Ето за какво отложихме вземането на решението за толкоз дълго време ".

Боеприпасите провокират разногласия поради техния % на нередовност, което значи, че неексплодирали бомби могат да останат в земята с години и по-късно да се взривят безсистемно.

Съливан съобщи пред кореспонденти, че американските касетъчни бомби, които се изпращат в Украйна, са доста по-безопасни от тези, които съгласно него към този момент се употребяват от Русия в спора.

В началото на войната, когато Белият дом беше запитан за изказванията, че Русия употребява касетъчни и вакуумни бомби, тогавашният прессекретар съобщи, че това би било " военно закононарушение ", в случай че е правилно.

Марта Хуртадо, която приказва от името на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида, съобщи: " Използването на такива муниции би трябвало неотложно да се приключи и да не се употребяват никъде "./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР