Президентът на САЩ Джо Байдън приветства зараждащите се топли отношения

...
Президентът на САЩ Джо Байдън приветства зараждащите се топли отношения
Коментари Харесай

Джо Байдън и Нарендра Моди приветстват партньорството между САЩ и Индия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства зараждащите се топли връзки сред Съединени американски щати и Индия , като показва уважението и насладата си от визитата на министър-председателя Нарендра Моди през вчерашния ден. Бляскавата стратегия включваше маршируващи оркестри, обилна вегетарианска вечеря и церемониален салют с 21 оръдия на южната ливада на Белия дом. Самият Моди насочи сърдечно послание към Конгреса на Съединени американски щати, като в отговор на това получи бурни аплодисменти .

Съединени американски щати , които отхвърлиха виза на Моди поради опасения, свързани с правата на индивида, още по времето преди той да стане министър-председател, в този момент виждат в него скъп съдружник . От доста време насам Вашингтон гледа на Индия като на контраст на възходящото въздействие на Китай в Индо-Тихоокеанския район, макар че Делхи в никакъв случай не се е чувствал изцяло удобно с този „ етикет “. При обръщението си към Конгреса Моди не назова съответно Китай, само че загатна за „ тъмните облаци на насила и борба, които хвърлят своята сянка върху Индо-Тихоокеанския район “. Премиерът също по този начин се въздържа да разяснява в детайли тематиката за войната в Русия или по тъкмо кой е почнал войната, като вместо това съобщи: „ С спора в Украйна войната се завърна в Европа “.

До момента Индия се въздържа да насочва директни рецензии към Русия , което съгласно анализатори значително се дължи на голямата ѝ взаимозависимост от съветския импорт на отбранителни артикули, както и на „ изпитаните ѝ във времето връзки “ с Москва. Това обаче обтегна връзките сред Вашингтон и Делхи , само че Байдън избра да се концентрира върху позитивните неща , като съобщи, че контактите сред двете страни са по-стабилни от всеки път .

Американският водач даже ги назова „ едни от определящите връзки на 21-ви век “. Моди се съгласи с него, като съобщи пред Конгреса на Съединени американски щати, че това е среща на две велики демокрации в света и добави, че другарството сред двете народи ще бъде „ инструмент за подсилване на силата на целия свят “. В умозаключение той сподели, че е добавена „ нова глава “ към всеобхватното и глобално-стратегическо партньорство на двете страни.

Въпреки оптимистичната атмосфера от срещата сред двамата високопоставени политици, не всички одобряват това положително. Индийският министър-председател е подложен на от ден на ден рецензии за това, че потиска инакомислието . Неговото хиндуистко националистическо държавно управление неведнъж е било упреквано, че не прави задоволително , с цел да отбрани малцинствата от принуждение и дискриминация . Трябва да се означи обаче, че въпреки визитата на  Моди в Съединени американски щати да бе съпроводено с митинги , то беше приветствано и от огромна и авторитетна диаспора , която включва доста изпълнителни шефове от Силициевата котловина.

Редица демократични демократи също се опитайа да осуетят речта на Моди пред Конгреса. Сред тях беше представителката на демократите Александрия Окасио-Кортес , която съобщи в Twitter, че държавните визити – най-високият дипломатически протокол в Съединени американски щати,  не бива да се реализират с присъединяване на хора, за които са известни „ надълбоко притеснителни данни в региона на правата на индивида “.

След полемиките сред двамата водачи стана ясно, че прогрес е реализиран и на комерсиалния фронт . Двете страни се споразумяха да прекратят шест нерешени разногласието в региона на Световната комерсиална организация и оповестиха сключването на нови покупко-продажби с присъединяване на фирмите „ General Electric “ и „ Micron “ .В края на срещата Моди даже предприе необикновената за него стъпка да дава отговор на въпроси на кореспонденти – нещо, което съвсем в никакъв случай не е правил, откогато стана министър-председател на Индия през 2014 година На въпрос за проблемите, обвързвана с правата на индивида в Индия, той съобщи, че „ демокрацията е във вените на Индия “ и че в страната „ няма безусловно никакво място за дискриминация “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР