Байдън предлага помощ, тъй като САЩ се разклащат при екстремни горещини

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви поредица от мерки за
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви поредица от мерки за защита на работниците от въздействието на екстремните горещини, докато хората в Съединените щати се борят да се справят с пламтящите температури.

Белият дом каза в четвъртък, че Вашингтон ще засили инспекциите за нарушения на топлинната безопасност в ключови индустрии, като строителство и селско стопанство.

Администрацията на Байдън също така каза, че ще въведе така наречената система за предупреждение за опасност, за да информира работодателите какво трябва да правят, за да помогнат на работниците си да останат хладнокръвни и да гарантира, че работниците са запознати с правата си.

„Не мисля, че някой може повече да игнорира въздействието на изменението на климата“, каза Байдън по време на пресконференция, посочвайки историческите наводнения, суши, урагани и все по-опустошителни горски пожари, които удариха САЩ.

„И рекордните температури – и имам предвид рекордни – сега засягат повече от 100 милиона американци“, каза той, добавяйки, че „убиец номер едно, свързан с времето, е топлината“.

Въпреки наскоро обявените мерки, САЩ нямат федерален стандарт за топлина, който да изисква от работодателите да въведат мерки за безопасност на работниците при температури над определени.

Защитите за работниците, като гарантирани почивки и достъп до сянка и хладка вода, варират в зависимост от държавата и като цяло са оскъдни.

Групите за правата на работниците настояха за установяването на федерален стандарт, тъй като Белият дом отбеляза в четвъртък, че екстремните горещини са убили повече от 400 работници от 2011 г. насам и водят до хиляди хоспитализации всяка година.

Работниците на открито с работа, включваща физически труд, могат да бъдат по-уязвими, особено когато са съчетани с ограничени защити.

Но усилията за укрепване на регулациите се сблъскаха с отблъсък от мощни бизнес интереси в сектори като селското стопанство, които отхвърлиха призивите за засилени правила и правоприлагане.

Някои щати на САЩ се придвижиха в обратната посока: републиканските законодатели в щата Тексас, където според Бюрото по трудова статистика 42 работници са починали от екстремни горещини между 2011 г. и 2021 г., наскоро забраниха на общините да изискват от работодателите да осигуряват на работниците сянка и вода.

„Въпреки че са доста прости, тези правила са много противоречиви и предизвикват много отпор“, каза Антонио Де Лоера, говорител на Обединения съюз на земеделските работници (UFW), пред Al Jazeera. „Тези въпроси могат да бъдат на живот или смърт за работниците.“

UFW и други групи казват, че дори в щатите на САЩ, които са създали защита, като Калифорния, усилията за правоприлагане често не са достатъчно силни, за да гарантират правата на работниците.

„На земеделските работници все пак ще бъде казано, че не могат да си вземат почивка или че трябва да пият от маркуча за напояване“, каза Де Лоера. „Дори в щат като Калифорния с добри закони в книгите, работниците се страхуват да говорят.”


Подобни въпроси стават все по-належащи, тъй като изменението на климата увеличава честотата и интензивността на горещите вълни.

И по-рано тази седмица повече от 100 членове на Конгреса, водени от представителите на Демократическата партия Грег Казар и Силвия Гарсия от Тексас и Джуди Чу от Калифорния, призоваха администрацията на Байдън да приложи новия стандарт за топлина за работещите на открито възможно най-бързо.

„Знаем, че екстремните метеорологични явления като горещи вълни стават все по-чести и по-опасни поради изменението на климата. Необходими са спешни действия, за да се предотвратят повече смъртни случаи“, написаха законодателите в писмо в понеделник.

Според Националната метеорологична служба близо 40 процента от населението на САЩ в момента е под предупреждения за топлина.

В град Финикс в западния щат Аризона температурите надхвърлиха 43,3 по Целзий (110 по Фаренхайта) за поне 27 последователни дни, надминавайки предишен рекорд от 1970 г.

Температурите на водата близо до върха на Флорида надхвърлиха 37,8 градуса по Целзий (100 Фаренхайта) за два последователни дни тази седмица, поставяйки това, което може да бъде световен рекорд за най-горещата температура на морската вода, измервана някога.

Съобщението на администрацията на Байдън също така включва инвестиция от 7 милиона долара в способности за прогнозиране на времето и 152 милиона долара за съхранение на вода и устойчивост на климата в западните щати Колорадо, Калифорния и Вашингтон.

Байдън, говорейки в Белия дом, каза също, че Службата по горите на САЩ ще отпусне 1 милиард долара безвъзмездни средства, за да помогне на градовете да засаждат дървета, за да отблъскват топлината.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР