Байдън: Руска атака срещу Украйна все още е възможна

...
Президентът на САЩ Джо Байдън направи официално изявление няколко часа
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън направи официално изявление няколко часа след изказването на руския президент Владимир Путин, че опасенията на Москва за сигурността трябва да се приемат по-сериозно.

Руската атака срещу Украйна "остава много вероятна", но човешката цена би била "огромна", заяви президентът на САЩ.

В изказване, излъчено по националната телевизия, той заяви, че САЩ са готови да отговорят решително на подобна стъпка.

По-рано Министерството на отбраната на Москва съобщи, че някои войници и техника напускат граничния регион, за да се върнат в базите си след края на планираните учения.

След срещата си във вторник с германския канцлер Олаф Шолц в Москва президентът Владимир Путин заяви, че Русия "разбира се" не иска война и е готова да търси решения със Запада.

"Готови сме да продължим да работим заедно. Готови сме да тръгнем по пътя на преговорите", заяви Путин на съвместна пресконференция с Шолц, като потвърди "частичното изтегляне на войските".

Байдън заяви, че въпреки твърденията на Русия, Вашингтон и съюзниците му все още не са потвърдили изтеглянето на нито един от 150 000-те войници, които според него Москва вече е събрала по границата с Украйна.

"Анализаторите посочват, че те остават в много голяма степен в заплашителна позиция", каза Байдън в обръщение по повод на кризата.

"Съединените щати са подготвени, независимо от това какво ще се случи", заяви американският лидер.

"Готови сме с дипломация", каза той. "И сме готови да отговорим решително на руска атака срещу Украйна, която все още е много вероятна", каза Байдън, като предупреди за "мощни санкции" в случай на инвазия. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР