Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Обединеното кралство преди

...
Президентът на САЩ Джо Байдън кацна в Обединеното кралство преди
Коментари Харесай

Джо Байдън е в Обединеното кралство, за да се срещне със Сунак и крал Чарлз

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън кацна в Обединеното кралство преди идната тази седмица среща на върха на НАТО в Литва . Причината – съдружници сложиха под въпрос апела му да се изпратят касетъчни бомби в Украйна.

Обединеното кралство и Канада са измежду тези, които показаха угриженост по отношение на доставката на този тип бомби, които са необятно неразрешени заради заплахата , която съставляват за цивилните. Според Съединени американски щати те са нужни, тъй като оръжейните ресурси на Украйна понижават , написа „ BBC “.

Днес Байдън ще се срещне с английския министър председател Риши Сунак . Очаква се двамата да обсъдят разнообразни тематики , измежду които и войната в Украйна. Сунак не е подлагал на критика непосредствено американския си сътрудник след апела за касетъчните бомби в петък, само че в събота той сподели, че Обединеното кралство е една от 123 страни, подписали Конвенцията за касетъчните муниции – интернационален контракт, който не разрешава производството или потреблението на тези оръжия.

Други съдружници на Съединени американски щати обаче отидоха по-далеч. Вчера страната сътрудник на НАТО Нова Зеландия съобщи, че въпросните муниции могат да причинят „ големи вреди върху почтени хора “ . Касетъчните бомби освобождават голям брой по-малки бомбички , които могат да убиват безсистемно в необятна област. Неексплодиралите бомби могат да останат на земята с години, преди да бъдат детонирани.

Съединени американски щати споделят, че са получили писмени уверения от Киев , че украинските войски няма да употребяват оръжията в Русия или в градските региони.

Защо Съединени американски щати дават на Украйна сходни оръжия?

Докато е в Обединеното кралство, Байдън ще се види и с крал Чарлз за първи път, откогато беше коронясан. След това членовете на НАТО – боен съюз от 31 западни страни – ще се срещнат във Вилнюс във вторник и сряда . Дневният ред включва увеличението на запасите от муниции и преразглеждането на отбранителните проекти.

Финландия ще участва на първата си среща на върха след присъединението си през април, а проектите на Швеция да последва образеца й бяха блокирани от Турция, която я упреква в укриване на терористи. Очаква се Байдън да потърси поддръжка от Сунак, с цел да помогне за сключването на договорка с Турция.

Украйна има лични упоритости да се причисли към НАТО. Но говорейки пред „ CNN “ преди пътуването си, американският държавен глава сподели, че това не може да се случи, до момента в който войната не свърши – в сходство с дългогодишната политика на алианса. Позовавайки се на пакта за взаимна защита на НАТО, Байдън уточни, че членовете се задължават да пазят „ всеки сантиметър “ от територията на другия – което значи, че „ в случай че войната продължава, значи всички сме във война “.

Украинският президент Володимир Зеленски одобри тази позиция, като в същото време изиска „ сигнал “ , че страната му ще може да се причисли към алианса, когато войната завърши. Очаква се той да участва на срещата на върха тази седмица.

Решението на Съединени американски щати да изпълнят настояването на Украйна за касетъчни бомби пристигна в петък. Длъжностни лица споделиха, че това е част от пакет от военна помощ на стойност 800 милиона $ . Байдън разяснява пред „ CNN “, че е било „ доста мъчно решение “ , само че в последна сметка го е взел, тъй като „ са свършили боеприпасите на украинците “.

Въпреки това редица съдружници от НАТО се дистанцираха бързо от решението. Канада и Испания – и двете страни членки – прибавиха лична съпротива към тази на Нова Зеландия.

„ Не на касетъчните бомби и да на законната защита на Украйна, която разбираме, че не би трябвало да се прави с касетъчни бомби “, сподели министърът на защитата на Испания Маргарита Роблес .

Германия , друга подписала контракта и членка на НАТО, сподели, че въпреки да няма да даде такива оръжия на Украйна, схваща американската позиция . Едно от терзанията, свързани с тяхното предложение, е процентът им на триумф и крах. Неексплодиралите бомби могат да детонират безсистемно.

Украйна даде обещание, че оръжията няма да бъдат употребявани в цивилни региони , ще следи и ще рапортува за потреблението им, само че Русия отхвърли тези уверения като „ не струващи нищо “.

Потенциално неловко посещаване

Това е евентуално неловко посещаване , идващо в сериозен миг за водения от Съединени американски щати съюз НАТО. Президентът Байдън може да не е възнамерявал да провокира засегнатост, като пропусне коронацията на крал Чарлз през май, само че отсъствието му беше маркирано.

След това би трябвало да се реализира единодушие кой ще бъде идващият общоприет секретар на НАТО . Обединеното кралство и балтийските страни благоприятстваха английския министър на защитата Бен Уолъс , който изигра значима роля в стимулирането на западната поддръжка за Украйна. Но без поддръжката на Съединени американски щати той надали ще бъде определен, а и Байдън наподобява избира някогашния немски боен министър и началник на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен .

Има и спор за касетъчни бомби . Но престоят на Байдън във Англия е толкоз къс, че всевъзможни пукнатини в трансатлантическия съюз евентуално ще бъдат изгладени посредством топли ръкостискания и просторен протокол.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР