Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и

...
Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и
Коментари Харесай

Президентът на Сърбия ще отговори на искането до края на годината да насрочи предсрочни парламентарни избори

Президентът на Сърбия Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. сподели, че ще отговори на искането за насрочване на предварителни парламентарни избори и локални избори в Белград до края на 2023 година, които съгласно него могат да се състоят на 4 март, съобщи организация Танюг.

Ще ги насрочим до края на годината, 31 декември, за 4 март, мисля, че са 60 дни, или в случай че не са, тогава седмица по-рано, не е проблем, сподели Вучич нощес в предаване на телевизия Пинк.

По-рано този месец опозиционни сръбски партии, измежду които Демократическата партия (ДС), Партията на свободата и справедливостта и Зелено-левият фронт, предадоха в президентството искане за насрочване на предварителни парламентарни и локални избори в Белград до края на годината.

Сръбският президент заяви, че чака междинната заплата през декември да бъде 840 евро и че единствено след година и три месеца Сърбия ще се приближи до междинна заплата от 1000 евро.

При гостуването си в телевизия Пинк той напомни, че през септември с 5,5 % са увеличени заплатите на 214 000 души - работещи в образованието, медицински сестри и болногледачи.

Също по този начин означи, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 октомври с 5,5 на 100, а по-късно с 14,8 на 100, което е с струпване над 21 на 100 от 1 януари.

Вучич разяснява и почналата предходната седмица кампания  " По-добра цена "  като означи, че тя е проведена, защото Сърбия би трябвало да се грижи за елементарните хора

Президентът уточни, че описът с понижени артикули ще включва общо 37 артикули, измежду които слънчогледово олио, брашно, фасул, както и някои хигиенични артикули.

Вучич разгласи инвестиция на огромна италианска компания в Ниш и добави, че белградското метро ще бъде приключено след пет години.

По думите му Сърбия би трябвало да наподобява напълно друго до ревюто ЕКСПО през 2027 година, чийто хазаин ще бъде Белград, и до тогава, както сподели той, междинната заплата ще бъде над 1100 евро.

Сръбският държавен глава съобщи, че чака нов напън от Запада върху Сърбия в договарянията за нормализиране на връзките с Косово. Някогашната сръбска област разгласи самостоятелност през 2008 година, която Белград не признава и от този момент напрежението сред двете страни не стихва. 

Миналата седмица в Брюксел се състоя следващият кръг от договаряния сред Белград и Прищина с присъединяване на Вучич, косовския министър председател Албин Курти, специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак  и висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността.

Борел разяснява след диалозите, че не е било допустимо разликите сред двете страни да бъдат преодолени, а косовският министър председател Албин Курти не е бил подготвен да продължи напред със основаването на Съюз на сръбските общини, там където в Косово преобладаващото население е сръбско – ангажимент стихотворец от Прищина в границите на продължаващия към този момент 10 години разговор за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина под егидата на Европейски Съюз.

„ Сега ще измислят нещо ново, просто очаквам какво е това ново нещо, какво ще измислят. По принцип те са съгласни с всичко, което Курти прави, а това със Съюза на сръбските общини е " must do it " за тях, тъй като беше подписано преди 10 години и половина години и тъй като ние настояваме за това и няма да го създадем без него, а този (Курти) няма да го одобри. И в този момент те не знаят по какъв начин да излязат от обстановката и ще измислят нещо, тъй че ние да сме отговорни, няма значение какво ", сподели Вучич.

Той добави, че не се интересува от възраженията на западните дипломати, че им дава отговор остро, тъй като не е тяхна работа да го подлагат на критика.

По мотив митинги " Сърбия против насилието " Вучич разяснява, че те ще останат в историята на безчестието, тъй като, по думите му някои политици са се пробвали да злоупотребят с нещастието, която се случи в белградското учебно заведение " Владислав Рибникар " през май.

Партиите от опозицията, които внесоха настояването за предварителни избори, провеждат митингите „ Сърбия против насилието “, които започнаха да се организират всяка седмица след двете всеобщи убийства в страната през май. Тогава в учебно заведение " Владислав Рибникар " в Белград 13-годишно момче простреля девет възпитаници и охранител. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля по хора в село покрай Белград, като умъртви осем души, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР