Президентът на Сърбия Александър Вучич каза за американската новинарска агенция

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич каза за американската новинарска агенция
Коментари Харесай

Сръбският президент Вучич: Крим и Донбас са Украйна

Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели за американската новинарска организация " Блумбърг ", че е признателен на Москва за поддръжката по отношение на Косово, само че не поддържа нашествието на Русия в Украйна, оповестява сръбската редакция на Ен1, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ние през цялото време казахме, че нямаме опция и не можем да подкрепим нашествието на Русия в Украйна. За нас Крим е Украйна, както и Донбас е Украйна, и по този начин и ще бъде ", сподели Вучич.

Сръбският президент акцентира, че е признателен на Русия за поддръжката по отношение на Косово и това е повода, заради която Сърбия не може да се включи в икономическите наказания против Москва.

" Бяхме глобени в продължение на съвсем 10 години, по-конкретно осем години, и не имаме вяра, че това е решението ", сподели Вучич.

Сърбия се отличава в Европа с позицията си по отношение на Русия, припомня " Блумбърг ", а националният авиопревозвач Еър Сърбия (Air Serbia) не е прекъснал директните полети до Русия, което е довело до идването на доста руснаци в Белград от началото на нашествието.

По отношение на косовския въпрос, Вучич разяснява, че е доста по-реалистично да се върви напред с дребни стъпки, вместо да се чака огромно и бързо съглашение, което би включвало признаването на Косово от Сърбия.

" Трябва с дребни стъпки да променим обстановката в района, да изградим доверие сред двете страни и тогава да забележим по какъв начин можем да постъпим с останалото. Не би трябвало да мечтаем за нещо, за което всички знаем, че няма да се случи ", заключи сръбският президент.

Той изрази увереността си, че жителите на Сърбия, в случай че и когато има референдум, ще гласоподават за присъединението на страната към Европейския съюз.

" Знам, че Европейски Съюз е нашият път. Няма други пътища ", сподели Вучич.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля съобщи, че Сърбия е нарушила съглашението за регистрационните номера на колите, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира КосоваПрес.

Косовският вътрешен министър написа във Facebook, че косовската полиция, по-специално дирекция " Гранична полиция ", е открила на няколко гранични пункта незаконни (според Косово) регистрационни номера " КМ " (Косово и Метохия), които са били пререгистрирани през декември 2022 година

" На база на съглашението сред Република Косово и Сърбия (във връзка с регистрационните табели на преводните средства), реализирано в Брюксел през ноември 2022 година, Сърбия се съгласи да приключи издаването на старите " КМ " табели и пререгистрацията на към този момент съществуващите такива. Основавайки се на случаите, които са били регистрирани на нашите (косовските) гранични пунктове, Сърбия изцяло е нарушила това съглашение ", написа Свечля.

Свечля сподели, че косовската полиция не е разрешила влизането на транспортните средства на територията на Република Косово, като е спазила законодателството на страната и постигнатото в Брюксел съглашение.

Той добави също, че транспортни средства с въпросните регистрационни номера, считани за противозаконни от Косово, няма да бъдат допускани да влизат или да работят на територията на страната, защото има съглашение за преустановяване на издаването или пререгистрацията им.

" Приканваме всички жители, притежатели на коли с такива регистрационни табели, да се явят в пунктовете за пререгистрация, ситуирани на всички места в Република Косово, с цел да записват колите си с формалните регистрационни номера на Република Косово ", написа Свечля във Facebook.

След решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите на косовските сърби с косовски, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили. След договаряния и компромис на 23 ноември 2022 година Прищина публично се отхвърли от промяната на регистрационните номера до момента в който се стигне до дефинитивно решение.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейски Съюз и Съединени американски щати се пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР