Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази загриженост за евентуалните санкции

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази загриженост за евентуалните санкции
Коментари Харесай

Вучич загрижен за евентуални санкции от страна на САЩ

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази угриженост за възможните наказания от страна на Съединени американски щати, за които загатна специфичният представител на американския държавен секретар за Западните Балкани Матю Палмър, оповестява белградският вестник " Новости ".

В изявление за македонската телевизия Алсат Палмър изрази безпокойствие от опцията за придобиване на съветски оръжия от Сърбия. Той сподели също, че Сърбия рискува да й бъдат въведени наказания от страна на Съединени американски щати поради доставката на съветско оръжие, предава Българска телеграфна агенция.

" Не сме получили /ракетни системи/ С-400, а за всичко останало всички знаят от дълго време и мисля, че не съставлява никакъв проблем. Но това ви приказва по какъв начин ни третират. Защото когато приказваме какво си доставиха хърватите от американците, това не е проблематично. /.../ Това демонстрира, че има разнообразни аршини за другите страни. Ние ще държим сметка, несъмнено, тъй като не бих желал по никакъв метод който и да е в Сърбия да бъде подложен на наказания, които да ни наложи най-голямата международна мощ. Независимо, че те биха били изцяло неоправдани и несправедливи ", сподели Вучич.

Президентът добави и че Палмър е изискал от Сърбия да спре акцията си, с които желае от повече страни по света да преразгледат решението си за признание на независимостта на Косово.

" Ако Палмър в действителност е споделил това, и то в Косово, където чаках, че ще желае прищинските управляващи да понижат упованията си и че ще им покаже, че за решение е нужен компромис, запитвам се защо тогава преговаряме? За това в кой миг да признаем без значение Косово, а те да анулират митата /върху стоките от Сърбия/? Това ми наподобява на някаква смешка. Във всеки случай ние ще бъдем подготвени за диалози и за реализиране на компромисни решения, само че в никакъв случай няма да се съгласим Сърбия да бъде унизена. "

Така Вучич разяснява изказването на Палмър, който съобщи в изявление пред студенти в Прищина, че Сърбия не може да влезе в Европейски Съюз, в случай че не признае без значение Косово.

Палмър идва на следващия ден в Белград, където ще беседва с президента. Вучич изрази очакване за открит и откровен диалог в този значим миг за Сърбия, написа " Новости ".

Новоназначеният дипломат на Съединени американски щати в Сърбия Антъни Годфри съобщи в изявление за белградския вестник " Политика ", че назначението му на тази служба е най-голямата опция в кариерата му и акцентира, че не възнамерява методът му към сръбските водачи да е подобен, сякаш им чете лекции.

" Надявам се на открит разговор, а когато бъде належащо да се кажат неприятни неща, ще ги кажа непосредствено, в персонални диалози, доколкото е допустимо, тъй като по този метод дипломатическата работа е най-ефикасна ", сподели Годфри в изявлението.

Той добави, че сръбската общност не трябва да се смущава от едновременното назначение на Матю Палмър за специфичен представител на американския държавен секретар за Западните Балкании и на Ричард Гренел за специфичен представител на Белия дом за договарянията сред Белград и Прищина. По думите на посланика това е доста положителен сигнал, който демонстрира доколко Вашингтон е заинтригуван за прогрес на разговора сред двете страни.

На въпрос има ли във Вашингтон някаква времева рамка за реализиране на съглашение сред Белград и Прищина Годфри отговори, че Съединени американски щати " не желаят събитията в двете страни да забавят общата ни работа ", само че добави, че Вашингтон също по този начин не желае да слага каквито и да са изкуствени периоди. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР