Повече от 230 сигнала са получени в София снощи след

...
Повече от 230 сигнала са получени в София снощи след
Коментари Харесай

След мощната буря: Наводнени са подлези в София

П овече от 230 сигнала са получени в София нощес след изобилните превалявания, ситуацията в града се възстановява , сподели шефът на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " Красимир Димитров. През нощта са обработени над 45 от сигналите. Най-критично беше ситуацията в сектори на Околовръстното шосе на града, поради две излезли от коритата си реки. Имаше заплаха от наводнения на околните къщи, само че то е предотвратено, сподели Димитров. Сериозна е била и обстановката в селата Кривина и Казичене, където имаше наводнени къщи и улични платна със завиряване.

Без електричество са клиентите на два трафопоста - единият в кв. „ Христо Смирненски “, другият в „ Триадица “, само че се чака бързо възобновяване на електрозахранването, сподели още Красимир Димитров. Градският превоз в София се движи обикновено. Задействала се е системата за ранно предизвестие и обявяване при високи равнища на реки и язовири, защото тук-там равнищата на реките са били с сред метър до 1,80 метра над естественото. В момента има спад на равнищата, добави шефът на " Аварийна помощ и предварителна защита ".

Общо 18 от екипите на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “, дружно със столичната пожарна са реагирали на сигнали, свързани с изобилните превалявания и градушката, оповестиха и от пресцентъра на Столична община. Над 40 от сигналите са били по-критични - за завирявания на сектори от пътища, на изби, гаражи, търговски обекти и подлези. Най-голям брой от тях са на територията на регионите „ Подуяне “, „ Младост “, „ Витоша “, „ Оборище “, „ Сердика “, „ Искър “. Извършено е отводняване на дворове и изби в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна “. 

В момента спешните екипи работят по отводняване на частна постройка в регион “Триадица ”. Отворен за придвижване е пътният тунел на бул. “Цариградско шосе “ в региона на кв. “Полигона “. Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от компаниите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по надзор се правят от екипите на Столичен инспекторат. 

Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма заплаха от разливи, водните количества в язовирите са в норма. Столичната община извършва стратегия за разчистване на речни корита, която включва над 270 сектори. Създадена е организация за разчистване на близо 40 сектори, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път, осведомиха от Общината. 

Кметът на София Васил Терзиев е разпоредил всички екипи да са мобилизирани, да се правят наблюдения на равнищата на реките и общинските язовири. Кметовете на региони също би трябвало да наблюдават водните обекти и сериозни места на територията на съответните им региони, излиза наяве още от известието. 

Вчера в София имаше мощна стихия с градушки и изобилен дъжд. Мъж на 30 години пострада от гръмотевица в столичния квартал „ Младост ” 1.

Следобед в столичните квартали " Дружба " 1 и 2, " Младост " 3, " Слатина ", както и в софийски села се развихри стихия, съпроводена с градушка и дъжд. Ледените парчета бяха с размер на лешник. Улиците се завириха, шахтите не можеха да поемат водата.

Вижте повече в нашата изложба: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР