Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в четвъртък, че

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в четвъртък, че
Коментари Харесай

Байдън: Днес НАТО е нужен повече от всякога

Президентът на Съединените щати Джо Байдън съобщи в четвъртък, че НАТО е ефикасен и нужен в този момент повече от всеки път и " най-силният защитителен съюз в историята на света ", НАТО не е опасност за никоя нация, оповестява " Гардиън ".

Говорейки с министър-председателя на Швеция Магдалена Андерсон и президента на Финландия Саули Ниинисто, Байдън акцентира, че двете страни " дават отговор на всички условия " за присъединение към НАТО и че " две огромни демокрации " ще подобрят сигурността на алианса .

Президентът приказва в Белия дом на тристранна конференция, разяснявайки, че това е " значим ден ". " Гордея се да поздравявам и да предложа мощната поддръжка на Съединените щати за кандидатурите на две велики демокрации и двама близки, доста способни колегата, за да се причислят към най-силния, най-мощния защитителен съюз в историята на света ".

" Две горди самостоятелни страни, упражняващи своето суверенно право , което всички страни имат, да вземат решение личната си сигурност ".

Байдън разяснява, че той и неговите сътрудници водачи са имали ползотворна полемика за нашествието на Русия в Украйна и " усилването на трансатлантическата сигурност ", само че сподели, че диалозите с двете народи са предшествали експанзията на Русия, която съгласно него е раздрала сигурността на Европа.

" Консултирахме се на всеки стадий, до момента в който Швеция и Финландия намерят своята решителност и през днешния ден с горделивост ги убеждавам, че имат цялостната, цялостната поддръжка на Съединените американски щати ".
 Столтенберг не е сюрпризиран от другите отзиви в НАТО
Столтенберг не е сюрпризиран от другите отзиви в НАТО

Имаме доста опит в НАТО при разлики в мненията да седнем и да намерим решение, увери той

Той сподели, че администрацията му показа отчет за присъединението към НАТО на Конгреса, с цел да може Сенатът " дейно и бързо да премине към ратификация на контракта "

" Изводът е елементарен. Финландия и Швеция вършат НАТО по-силен... мощното, обединено НАТО е основата на сигурността на Америка . Присъединяването на нови членове към НАТО не е опасност за никоя нация. Никога не е било. Целта на НАТО е да се пази от експанзия ".

Байдън разяснява, че съветската инвазия е премахнала всяко подозрение, което съгласно него е зародило през последните десетилетия по отношение на задачата на съюза за взаимна защита .

" Актуален ли е НАТО? Все още ли е ефикасен ? Все още ли е нужен в света на 21 век ? Днес няма въпроси . НАТО е от голяма важност. Той е ефикасен и е необходим в този момент повече от всеки път ".

" Незаменимият съюз от предишните десетилетия към момента е незаместим съюз за света , пред който сме изправени през днешния ден... решението на Швеция и Финландия, това, което взеха, е доказателство за този ангажимент. Това е за бъдещето. Става дума за съживен НАТО, който разполага с инструментите и ресурсите, яснотата и убедеността, с цел да пази нашите споделени полезности и да води света ".

Той добави, че двете скандинавски страни имат всички нужни качества, с цел да са скъпи членове на съюз , който ще нарасне до 32 държави-членки, в случай че бъдат признати. " Швеция и Финландия имат мощни демократични институции, мощни военни и мощни и транспарантни стопански системи и мощно морално чувство за това, което е вярно . Те дават отговор на всички условия на НАТО... Наличието на две нови членки на НАТО в далечния север ще увеличи сигурността на нашия алианс и ще задълбочи съдействието ни в региона на сигурността на всички места. "
 Байдън подсигурява отбрана за Финландия и Швеция при всяка опасност
Байдън подсигурява отбрана за Финландия и Швеция при всяка опасност

А задължението към НАТО и член 5 е железен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР