Президентът на Русия Владимир Путин започва официално днес петия си

...
Президентът на Русия Владимир Путин започва официално днес петия си
Коментари Харесай

Путин встъпва в петия си президентски мандат

Президентът на Русия Владимир Путин стартира публично през днешния ден петия си президентски мандат, предадоха международните организации.

Церемонията ще се състои в 12 ч. локално време и ще продължи към час.
Путин, който е на 71 години, беше избран отново на поста на избори през март. Той е на власт от близо четвърт век.

През 2020 година Путин промени конституцията на страната, с цел да може да получи правото на два спомагателни шестгодишни мандата, което значи, че той може да остане на власт на доктрина до 2036 година, когато ще е на 84 години.

Президентската инаугурация е тържествена процедура по встъпване в служба на държавен глава. Думата " инаугурация " идва от латинското " inaugure " - " обричам ". 

Путин е полагал президентска клетва четири пъти. И в случай че през 2000 година за 47-годишния тогава претендент са дали своят вот 52,94% от руснаците, през 2004 година - 71,31%, през 2012 година - 63,6%, през 2018 година - 76,7%, то на изборите през март тази година 71-годишният Путин получи рекорден брой гласове - 87,28%.

Специална инаугурационна гала по встъпване в служба в Русия беше създадена през 1996 година, когато първият президент Борис Елцин стартира работа на най-високия държавен пост за повторно. Оттогава ритуалът е претърпял леки промени, само че главните моменти остават същите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че днешната гала по встъпването в служба ще се организира по към този момент открития протокол, само че с „ известни нюанси “. Какви тъкмо от Кремъл не оповестяват.

Традиционният сюжет допуска президентът да отиде на церемонията от кабинета си в Първи корпус на Кремъл до Големия Кремълски замък. Там той би трябвало да премине през Георгиевската и Александровската зала, с цел да стигне до Андреевската, където ще постави клетва. След това президентът минава през Червената веранда на Големия Кремълски замък до Катедралния площад, където президентският полк ще марширува пред Върховния главнокомандващ.

Очаква се няколко хиляди посетители да се съберат, с цел да следят церемонията по встъпването в служба в Кремъл: представители на изпълнителната, законодателната, правосъдната власт, държавното управление на Руската федерация, Съвета на федерацията, Държавната дума, администрацията на президента и други шефове.

В Кремъл са поканени още представители на главните вероизповедания, носители на медал „ Св. Андрей Първозвани “, герои на Русия, носители на медал „ За заслуги към отечеството “, ръководители на дипломатически задачи, представители на публични организации, бизнес среди, генерали, както и представители на науката, културата, спорта, публицисти.

На церемонията през днешния ден няма да има представители на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия, Германия, Полша и Чехия. Но Франция, Унгария и Словакия имат желание да изпратят свои представители на събитието, с цел да поддържат информационните канали отворени, прибавя Българска телеграфна агенция.

След като постави клетва като президент през днешния ден, Путин ще произнесе и послание към нацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР