Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин са

...
Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин са
Коментари Харесай

Путин и Си са единодушни - глобалната сигурност ще се гради в Евразия, без евроатлантическо участие

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин са обсъдили инициативата на Пекин за световна сигурност, съобщи външният министър Сергей Лавров на XXXII асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика.

" Инициативата на президента Си Дзинпин за световната сигурност беше разисквана по време на визитата ни в Китай на срещите както в границите на общите диалози, по този начин и на четири очи сред водачите. Виждаме съществени причини, че реализирането на концепцията за гарантиране на световната сигурност би трябвало да стартира на основите на евразийската сигурност без всякакво евроатлантическо присъединяване ", сподели той.

Лавров означи, че Русия остава отворена за разговор със Запада, в това число по въпросите на сигурността и стратегическата непоклатимост:

" Но, преди всичко, не от позицията на силата, не от позицията на личната изключителност, а единствено на равни начала и при взаимно ценене на ползите ", акцентира Лавров.

Вторият значим миг за Русия, добави той, е, че разговорът би трябвало да се води в най-пълната степен на проблемите, които съществуват в днешния свят в областта на стратегическата непоклатимост и военнополитическия пейзаж.

Путин направи държавно посещаване в Китай на 16 и 17 май. В Пекин той организира диалози със Си Дзинпин, след което страните подписаха взаимно изказване. Според съветския водач Москва и Пекин организират самостоятелна и независима външна политика и работят солидарно за основаването на по-справедлив и либерален многополюсен международен ред. Той също по този начин благодари на китайския си сътрудник за самодейността за разрешаване на украинската рецесия.
От своя страна Си Дзинпин акцентира, че Русия и Китай твърдо пазят системата на интернационалните връзки с централна роля на Организация на обединените нации и международния ред, учреден на интернационалното право, предизвикват многополюсността на света и икономическата глобализация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР