Президентът на Русия Владимир Путин в сряда похвали китайския президент

...
Президентът на Русия Владимир Путин в сряда похвали китайския президент
Коментари Харесай

Путин похвали китайската инициатива Един пояс, един път

Президентът на Русия Владимир Путин в сряда похвали китайския президент Си Дзинпин за самодейността " Един пояс, веднъж " (BRI) и изиска световни вложения в Северния морски път , който съгласно него може да задълбочи търговията сред Изтока и Запада, предава Ройтерс.

Говорейки на второто си пътешестване отвън страните от някогашния Съветски съюз след войната в Украйна, Путин благодари на китайския водач за поканата му и сподели, че Русия може да играе основна роля в актуалното възобновление на античния Път на коприната.

Путин назова Си собствен " безценен другар " и похвали самодейността " Един пояс, веднъж " за обединяването на света.

Малко преди Путин да стартира да приказва, някои европейски делегати, в това число някогашният френски министър председател Жан-Пиер Рафарен, излязоха от залата, сподели очевидец на Ройтерс .

" Русия и Китай, както множеството страни по света, споделят желанието за равноправно, взаимноизгодно съдействие за реализиране на повсеместен резистентен и дълготраен стопански напредък и обществено благоденствие, като в същото време зачитат многообразието на цивилизацията и правото на всяка страна за личен модел на развиване ", сподели Путин.

Той съобщи, че китайската самодейност " Един пояс, веднъж " е в сходство с ползите на Русия, която съгласно него развива голям брой транспортни инфраструктури, с цел да пресече най-голямата страна в света, изключително Северния морски път , който минава от Мурманск покрай границата на Русия с Норвегия на изток до Беринговия проток близо разделящ я с Аляска.

" Що се отнася до Северния морски път, Русия не просто предлага на своите сътрудници интензивно да употребяват неговия директен капацитет, ще кажа повече: ние каним заинтригуваните страни да вземат участие директно в неговото развиване и сме подготвени да предоставим надеждна ледоразбиваща навигация, връзка и доставки ", сподели Путин.

" От идната година корабоплаването за товарни кораби от мразовит клас по цялата дължина на Северния морски път ще стане целогодишно, " даде обещание съветският президент.

Путин, който е участвал на предходни срещи на върха на китайската самодейност " Един пояс, веднъж ", докара високопоставена делегация от Москва.

Сред участниците в нея са министърът на външните работи Сергей Лавров, който скоро би трябвало да посети Северна Корея, вицепремиерът Александър Новак, който дава отговор за петрола и газа, и вицепремиерът Дмитрий Чернишенко.

В делегацията са включени също представителят на Кремъл Дмитрий Песков, икономическият асистент на Кремъл Максим Орешкин, сътрудникът на Кремъл по външната политика Юрий Ушаков, министърът на стопанската система Максим Решетников и Игор Моргулов, съветският дипломат в Китай.
 Путин разгласи Байдън за един от най-опитните политици в света
Путин разгласи Байдън за един от най-опитните политици в света

Иска и Байдън, и елитът на Съединени американски щати да се научат на уважение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР