Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се

...
Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се
Коментари Харесай

Путин нареди външният дълг да се плаща само в рубли

Президентът на Русия Владимир Путин подписа декрет, с който се вкарва нов краткотраен режим за погашение на държавен дълг в задгранична валута (еврооблигации), като Москва ще счита, че е изпълнила отговорностите си, откакто е превела рубли.

Схемата е сходна на тази за заплащанията за доставки на газ за така наречен вражески страни. За задачата се открива банкова сметка в рубли на името на притежателя на съветски дългови облигации без негово наличие или единодушие. Русия ще счита, че е изплатила вноската си, когато подава рубли.

Дали кредиторът приема това и обръща рублите в долари или евро, си остава негово решение. Обменният курс е в сходство с курса на рублата на вътрешния валутен пазар на Русия.

В момента рублата е доста мощна по отношение на $ и еврото, тъй като този пазар е мощно деформиран от рестриктивните мерки, основани от централната банка поради интернационалните наказания поради експанзията против Украйна. Водещите банки на страната стопираха даже вътрешнобанковия продан на валута поради проблеми - отвън тези с изключването им от SWIFT системата.

На държавното управление на Михаил Мишустин е подредено в границите на 10 дни да дефинира банките, които ще правят заплащанията според въведената скица.

Москва се пробва по този метод да избегне обвиняването на Русия в несъблюдение на отговорностите по външни задължения. Подобно нещо не се е случвало от болшевишката гражданска война насам. Властите упорстват, че имат пари, само че по политически аргументи посредством глобите Западът желае да изкара, че страната е в некадърност да връща получените заеми.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР